Från vänster: Frida Sandberg, Tove Alexandersson och Linda Lindkvist, efter trippelseger på världscupen i Norge 2023.

Bild: Johan Trygg

08.01.2024

Stora medaljförhoppningar på Sveriges VM-trupp

Skidorientering
Sverige skickar en stark trupp på 14 åkare till VM i skidorientering som avgörs i Ramsau, Österrrike 23-27 januari. Tävlingarna direktsänds i SVT. Det finns stora medaljförhoppningar i truppen. ”Vi siktar på medalj varje tävlingsdag”, säger förbundskapten Martin Hammarberg.

Det finns många medaljhopp i den svenska truppen, inte minst på damsidan. Tove Alexandersson som har sju individuella VM-guld sedan tidigare gör VM-comeback i skidorientering och är förstås en guldkandidat men det är också åkare som Linda Lindkvist, Magdalena Olsson och Frida Sandberg.

– Jag räknar med att vi tar medalj varje tävlingsdag och mixstafetten sista dagen vill vi vinna. På damsidan är det ett misslyckade om vi inte tar guld individuellt. Vi är så pass bra där, säger förbundskapten Martin Hammarberg.

– Även på herrsidan har vi medaljförhoppningar individuellt. Jonatan (Ståhl) vann ju EM-guld i sprint i fjol och har börjat säsongen bra, men även fler herrar ligger bra till för att knipa medalj, fortsätter Hammarberg.

I helgen försvann ett stort svenskt medaljhopp på herrsidan. Andrei Lamov, som fick svenskt medborgarskap i november, ramlade och bröt nyckelben och skulderblad vid Svenska Cupen i Östersund i lördags.

– Verkligen trist! Det som var en så positiv nyhet när hann äntligen fick sitt medborgarskap, säger förbundskapten Martin Hammarberg och fortsätter:

– Andrei var väldigt peppad och hade visat bra form. Han var en positiv injektion i truppen med sin erfarenhet. Så händer det här två veckor innan VM.

Om Andrei Lamovs missade VM är en tråkig nyhet så är IFK Umeås Gustav Nordström en positiv. Den förre världscupåkaren i sprint åkte in sig i VM-truppen efter starka lopp vid uttagningstävlingarna i Arvidsjaur samt i Östersund gångna helg. 34-årige Nordström bästa placering i längdvärldscupen är tolfte plats från sprinten i Planica 2012. Världscup i skidorientering åkte han så långt tillbaka som 2010.

– Gustav är ett utropstecken. Vi pratade om VM i samband med tävlingarna i Arvidsjaur och med resultaten där och nu i helgen i Östersund så blev det givet att ta ut honom, säger Hammarberg

Det blir fina möjligheter att följa VM i skidorientering då SVT sänder live från mästerskapet.

VM-programmet
Tisdag 23 januari – sprint
Onsdag 24 januari – jaktstart
Fredag 26 januari - medeldistans
Lördag 27 januari - mixstafett

Sveriges trupp till VM i skidorientering

Damer
Anna Aasa, OK Renen
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Hanna Eriksson, IFK Mora OK
Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik
Magdalena Olsson, IFK Mora OK
Elin Schagerström, Garphyttans IF
Frida Sandberg, Säterbygdens OK

Herrar
Albin Gezelius, IFK Mora OK
Gustav Johnsson, IFK Mora OK
Truls Lindholm, Sundsvalls OK
Isak Lundholm, Umeå OK
Gustav Nordström, IFK Umeå
Jonatan Ståhl, IFK Mora OK
Rasmus Wickbom, I 19 IF

Bildtext toppbild. Tre av Sveriges medaljhopp vid VM i skidorientering. Fr.v. Frida Sandberg, Tove Alexandersson och Linda Lindkvist. Bild: Johan Trygg/Svensk Orientering.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter