Svensk Orientering logotyp
13.05.2022

Strand rivstartar med SM på hemmaplan

Orientering
Lina Strand gör säsongens första individuella starter vid helgens SM-tävlingar i Knockout-sprint och individuell sprint i Göteborg.

De flesta av landslagslöparna har tävlat en hel del hittills under våren men Lina Strand har inte sprungit några individuella tävlingar tidigare i vår. Nu ger hon sig direkt in i hetluften med SM-tävlingarna i sprint, som också är uttagning till världscupen i Borås om två veckor.

– Jag rivstartar kan man säga, berättar Göteborg-Majorna-löparen.

Hur är formen?
– Det är alltid lite ovisst när man inte tävlat och fått jämförelser mot andra. Samtidigt så har det inte varit några sprinttävlingar ändå. Jag har valt att fokusera på träningen. Jag hade också lite problem med en höft när tävlingarna kom igång så därför låg jag lite lågt med träning och tävling ett tag men nu känns det bra. Träningen i det stora hela har också gått enligt plan, säger Strand.

Förra helgen sprang Lina sista sträckan på damkavlen under Tiomila och plockade sex placeringar när hon spurtade in Göteborg-Majorna på 16:e plats.

Hur kändes det att tävla på Tiomila och hur var det att träffa en massa orienterare igen?
– Det var väldigt inspirerande. Jag har saknat att vara ute på en så stor tävling och det tror jag många har saknat. Jag fick också ett litet kvitto där på att grundformen är bra och bara att vara där gav mycket inspiration, för egen del men också för klubben.

Nu kommer SM i helgen och snart världscupen i Borås. Sedan är det inte långt till sprint-VM i Danmark. Hur ser du på den närmaste tiden?
– Det är också en anledning till att jag varit lite kall med att börja tävla, just för att nu när det väl börjar med viktiga tävlingar så är det en intensiv period. Även om det inte blir jättemånga tävlingar så är det tävlingar med stort värde som tar en del energi. Jag är väldigt hungrig på att det startar nu. Det är ju det här jag förberett mig på sedan i höstas. Även om det är mycket nervositet som också kryper sig på så är det ju det här jag väntat på, säger Strand.

Du har nära till helgens tävlingar. Kan man prata om någon hemmafördel?
– Det går på den sida stan där jag aldrig hänger, säger Lina och skrattar.

– Fördelen är väl i så fall att jag slipper resa och kan bo hemma. Det tycker jag är skönt. Men nu när jag är hemma i lägenheten så blir det lite som ”oj, i morgon är det SM”. Annars brukar man ladda på när man sätter sig i bilen och åker iväg mot en tävling. Det gäller att vakna till i morgon bitti.

I morgon väntar Knockout-sprint vilket är lika med en lång tuff tävlingsdag för de tävlande som går hela vägen till final.

Hur tänker du kring förberedelser och upplägg inför en Knockout-sprint?
– Det är ju en relativt ny disciplin så det är en del saker som känns lite ovisst med den tävlingsformen. Det är något man får fortsätta att träna mer på. Det jag tänker till på för min del är att ha en plan för hela dagen i morgon och att det kommer ett lopp även på söndag. Det gäller att tänka till kring återhämtningen, både mellan varje lopp i morgon och men också till söndag.

– Jag känner mig ändå trygg. Det här är något jag simulerat mycket under vinterns träning. Sedan är det förstås små marginaler för att nå hela vägen fram.

Hur ser målbilden ut för helgen?
– Att gå för medaljer i båda loppen. Det är också viktiga förberedelser och genrepsaktigt mot de ännu större tävlingarna som kommer snart. Dels är det ju en uttagning men det är också viktigt att få en chans att slipa på de sista detaljerna in action, för att det ska kunna smälla ordentligt på internationell nivå också.

Läs mer om helgens SM-tävlingar i Göteborg här.

Bildtext: Göteborg-Majornas Lina Strand är en av förhandsfavoriterna vid helgens SM-tävlingar i sprint i Göteborg. Foto: Svensk Orientering.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter