Student-VM-guld till Jonatan Gustafsson
17.08.2022

Student-VM-guld till Jonatan Gustafsson

Orientering
När Student-VM i Schweiz startade med sprint på onsdagseftermiddagen så sprang Jonatan Gustafsson hem guld åtta sekunder före hemmalöparen Timo Suter.

Sprintbanan i Biel passade den så löpstarke Jonatan Gustafsson mycket bra.

– Jag hade fin framförhållning och gjorde bra vägval. Skönt att det räckte till guld, säger han strax efter att segern var i hamn.

– Det var några vägval som var svåra att avgöra när man fick springa långt runt. Annars var det en ganska lätt bana, fortsätter guldmedaljören.

Gustafsson tog en klar ledning när han sprang i mål som 61:a löpare av 91 i startlistan och fick sätta sig i ledarstolen. Där blev han kvar tävlingen ut. Närmast var hemmalöparen Timo Suter som var åtta sekunder efter. Bronset tog Colin Kolbe, Tyskland.


Jonatan Gustafsson i ledarstolen tillsammans med damvinnaren Eline Gemperle. Bild Erik Mattsson.

KFUM Örebrolöparen Jonatan Gustafsson har haft en mycket framgångsrik sommar med bronset på knockout-sprinten på VM och nu guldet på Student-VM.

– Jag måste vara väldigt nöjd. Innan säsongen var målet att komma med till VM och nu sitter jag här med två medaljer. Riktigt kul, säger Gustafsson.

Viktor Svensk blev andre svensk på delad 13:e plats. Felix Axelsson sprang in som 18:e och August Mollén slutade på delad 40:e plats.

I damtävlingen blev det en klar hemmaseger genom Eline Gemperle, som tidigare sommar vann O-Ringen-sprinten. Silver tog Inka Nurminen, Finland och bronset gick till fransyskan Cécile Calandry. Bäst av de svenska tjejerna var Alva Sonesson på sjunde plats, 34 sekunder bakom Gemperle.

Vilma von Krusenstierna slutade tolva och Tilda Östberg 20:e. Frida Vikström stämplande fel.

I morgon fortsätter Student-VM med långdistans.

Liveresultat finns här.

Officiellt resultat och tracking finns här.

Bildtext toppbild. Jonatan Gustafsson kan nu titulera sig Studentvärldsmästare. Bild. Erik Mattsson.


Jonatan Gustafssons väg till guldet.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter