Svensk Orientering logotyp
30.06.2022

Succésilver för Gustav Bergman på VM-sprinten

Orientering
Gustav Bergman lyckades med vad han knappt vågat tro på själv på VM-sprinten. Efter ett snudd på perfekt lopp knep han silver 16 sekunder bakom guldmannen Kasper Fosser, Norge.

Ett mycket fokuserat halvår på sprint för Gustav Bergman betalade sig idag med ett VM-silver. Mot norrmannen Kasper Fosser räckte han inte till men hela den övriga världseliten fick se sig slagna av Bergman.

– Ärligt talat. Innan start trodde jag inte riktigt på att det skulle gå så här bra. Men när jag kom i mål efter en bra avslutning så förstod jag att det skulle vara möjligt, säger Bergman när silvret är i hamn.

– Det gick bra hela vägen. Jag är väldigt nöjd med min orientering. Jag tog det lite lugnt, inte lugnt, men jag hade kontroll på läget i början. På slutet så kunde jag öka. Ett väldisponerat lopp. Jag är supernöjd.

Bergman framhöll hur lyckad hans fokus på sprint varit.

– Jag är fruktansvärt nöjd och stolt över det jobb jag gjort hela vintern, säger han.

Kasper Fosser med ett brons och ett silver från tidigare VM-sprintar tog nu det guld han suktade efter. Norrmannen som brottats med skadeproblem efter en stressfraktur i ljumsken kunde ändå få till en vass form till VM och var omutlig.

– Det var ett perfekt lopp för mig. Jag var hela tiden noggrann och gjorde inga misstag. Jag fokuserade verkligen på att hitta rätt väg, berättar Fosser efter segern.

– Innan start var jag ett nervrak, berättar Fosser men som när väl starten gick hade full kontroll från start till mål.

Skadedrabbade Fosser fick allt på plats till VM-sprinten trots att han inte kunnat träna precis som han önskat.

– Det var tufft mentalt, speciellt de senaste veckorna. Det var också ett jättesvårt val jag gjorde i måndags att inte springa knockouten för att vara så smärtfri som möjligt idag. Nu i efterhand var det verkligen rätt beslut.

Bronset gick till belgaren Yannick Michiels efter att britten Kristian Jones med tredje tid i mål visat sig inte vara godkänd.

Andre svensk blev Martin Regborn som åtta, 56 sekunder efter Fosser. Några missade vägval i början av loppet blev kostsamma för Regborn.

– Jag kände mig väldigt bra och hade fokus på rätt saker. Men på en sådan här sprint är det väldigt lurigt att se vissa vägval. Det finns en liten liten passage någonstans. Jag har tittat på sträckorna och sett ett bra vägval och kört på det. Men det har funnits vägval som varit 40 meter kortare. Jag skulle lagt en-två sekunder till och tittat på sträckan, berättar Regborn.

Max Peter Bejmer blev 14:e och Emil Svensk 17:e. Båda två hade också missat en del passager tidigt på banan och tappat tid.

– Jag snackade med Kalle (Dalin) och insåg att jag missat några av de inledande vägvalen. Annars så har jag en bra känsla och gör mycket rätt. Speciellt andra halvan. Det blev en käftsmäll när jag kom i mål och inser att man är efter, säger Bejmer.

– Jag gjorde nog en miss på ett vägval i början och så ett litet misstag där jag fick vända i en gränd. Men så fick jag veta av Kalle (Dalin) att jag missat samma passage på två långsträckor och missat ännu mer tid.

Svensk fick ingen perfekt uppladdning men en förkylning innan mästerskapet som gjorde att han stod över knockouten i tisdags.

– Jag var i väldigt bra form för en och en halv vecka sedan. Känns tråkigt att det blev så här men jag gjorde vad jag kunde idag, berättar han.

Resultat

VM sprint final, Vejle, Danmark.

1. Kasper Fosser, Norge 13:56
2. Gustav Bergman, Sverige + 00.15
3. Yannick Michiels, Belgien + 00.24

8. Martin Regborn + 00:51
14. Max Peter Bejmer, Sverige + 01:04
17. Emil Svensk, Sverige 01:16

Liveresultat finns här.

Bildtext. Gustav Bergman på väg mot VM-silver i sprint. Bild: Tilda Andersson.

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter