Hilda Holmqvist Johansson, Hanna Lundberg och Elsa Sonesson mot JVM-guld i stafett.

Bild: Johan Trygg

05.11.2022

Suverän stafett av de svenska juniortjejerna

Orientering
Trion Hilda Holmqvist Johansson, Elsa Sonesson och Hanna Lundberg gjorde en suverän stafett på Junior-VM när de försvarade svenskt guld från i fjol. I mål var Sverige drygt fyra minuter före Ungern på silverplats.

Hilda Holmqvist Johansson gjorde en mycket stabil förstasträcka och växlade som tvåa sex sekunder bakom Tjeckien lag 2 och strax före Spanien, Finland lag 2, Ungern lag 1 och Tjeckien lag 1.

Elsa Sonesson följde upp det utgångsläget perfekt och växlade först efter andra med Kungälvs OK:s Sabina Aumo för Finland lag 2 sju sekunder bakom. Tjeckien lag 2 var 1.32 efter och Ungern 2.20 bakom.

Hanna Lundberg utökade ledningen på slutsträckan och kunde möta upp lagkompisarna på upploppet drygt fyra minuter före Ungern som tog silvret. Finland tog silvret drygt 40 sekunder där bakom.

Sveriges andralag med Alva Björk, Klara Borg och Eleonora Alinder sprang över mållinjen som femte lag strax bakom Finland lag 2.


Glada minner på pallen med guldmedaljerna runt halsen. Fr.v Hilda Holmqvist Johansson, Elsa Sonesson och Hanna Lundberg. Bild: Johan Trygg.

Här kommer tankar efter respektive sträcka från löparna i guldlaget:

Sträcka 1. Hilda Holmqvist Johansson

– Jag kände att jag hade kontroll från början. De första kontrollerna satt väldigt bra och jag var bekväm med tempot.

– På väg från femma till sexan så började jag läsa mot sjuan. När jag insåg att jag inte tagit sexan hade en del lag passerat. Det var lite frustrerande så där fick jag jobba mycket mentalt. Jag fick tänka att jag ska inte springa ikapp, jag ska orientera ikapp.

– Efter varvningen var jag själv till stor del och la väl några sekunder vid en kontrolltagning. Sedan flöt det bara på bra mot växlingen. Det var skönt att växla över till Elsa i en bra position.

Sträcka 2. Elsa Sonesson

– Det var ett bra utgångsläge jag fick av Hilda men jag var lite nervös. Men jag försökte göra mitt eget lopp och det gick bra i början. Jag gjorde någon liten grej och fastnade på något ställe och kom ihop med Finland ett par gånger.

– Största missen kom på första kontrollen efter varvningen. Jag skulle följa ett vitt stråk i det gröna men kom lite vänster. Då kom jag lite efter men kunde gå ifatt igen. Det var skönt att veta att Hanna skulle springa sista. Det gällde bara att göra ett stabilt lopp.

Sträcka 3. Hanna Lundberg

– Hilda och Elsa gjorde gav mig ett jättebra utgångsläge men jag var nervös i början. Jag tycker finskan flåsade mig i nacken mycket till första kontrollen. Då tänkte jag ska vi hålla det här tempot blir det bomfest idag. Men jag kom in mitt lopp efter en stund.

– I varvningen hörde jag att jag hade marginal så då kunde jag slå av lite. Det var skönt att inte behöva gå de sista procenten. Orienteringen var bitvis skitsvår. Man är inte van från Sverige att det är så grönt. Växlingarna från 3.45-tempo till att man knappt tar sig fram är väldigt svårt.

– Det var lite skakigt efter varvningen. Först höll jag höll på att springa in i mål vid varvningen och SI-pinnen höll på att flyga av lite senare. Då tänkte jag på Noel i går och blev skitstressad.

– Jag är så glad för oss och för Sverige. Vi visar att vi är världens bästa juniorer, säger Lundberg.

Resultat JVM stafett Portugal

Damer
1. Sverige 1:26:06
2. Ungern 1:30:13
3. Finland 1:30:57

Sverige lag 2 var femma i mål men endast ett lag per nation räknas i JVM.

Liveresultat finns här.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter