Svensk damdominans - Alexandersson överlägsen
26.05.2022

Svensk damdominans - Alexandersson överlägsen

Orientering
Tove Alexandersson startade sist på världscupsprinten i Borås och gav inte konkurrenterna någon chans. Segern tog hon 29 sekunder före Lina Strand. Tredjeplatsen delades av Hanna Lundberg och Simona Aebersold.

Frågan innan tävlingen var om någon skulle kunna utmana världsmästaren Tove Alexandersson om segern. Hanna Lundberg visade att det var möjligt på SM nyligen. Lundberg var också snabbare är Alexandersson halvvägs in på banan men tröttnade och missade sedan lite.

Alexandersson höll dock fokus och fart hela vägen.

– Det var väldigt lurigt hela vägen. Jag hade som taktik att jag inte skulle pusha hårt förrän på slutet. Dels för att ha kvar lite fart i benen men också för att ha lite energi kvar i hjärnan också. Även om det inte är jättesvårt på kartan så är det lätt att det blir misstag om man blir trött, säger hon och fortsätter;

– Jag försökte att göra ett kontrollerat lopp och sedan kunna släppa på lite på slutet. Det blev några småsaker och kring vägvalen är det svårt att veta. Det är så himla intensivt och snabba beslut hela tiden.

Blev det något misstag på banan?
– På långsträckan efter varvningen fick jag känslan av att det blev fel vägval men jag försökte att slå bort det ganska snabbt och bara fokusera framåt.

Hur känns det att börja världscupsäsongen med en seger?
– Det känns väldigt skönt. Jag har känt också att formen är på uppgång och det här är väl första gången i vår jag känner att jag har bra krut i benen. Stora delar av året är jag ganska nedtränad men när jag släpper upp går det genast lite lättare. Jag vet också att det finns mer att jobba med framåt också. Det känns som jag ligger precis där jag vill vara, säger Alexandersson.

Om Tove Alexandersson var en nöjd etta så var Lina Strand en minst lika glad tvåa.

– Det här var verkligen jättekul, säger Strand.

Hur var loppet för dig?
– Mestadels väldigt bra. Jag har genomfört det mesta som jag tänkt. Några små misstag där jag sprungit för långt och fått vända några meter. Jag sprang också in i ett elskåp och vurpade efter varvningen.

– Det var en utmanande bana med många kontroller. Ett helt perfekt lopp kanske man inte kan förvänta sig.

Andraplatsen bäddar förstås för en VM-plats åt Strand.

– Man ser på listan att vi är sex topp tio och har fyra platser till VM. Det var viktigt med dagens tävling att vara på pallen och men också för VM-uttagningen. Samtidigt tufft och tråkigt för de tjejer som är bakom. Jag är jättenöjd och nu är förutsättningarna goda att fortsätta säsongen och tampas om de där VM-medaljerna, säger hon.


Intensiv kartläsning för Lina Strand vid varvningen. Foto: Johan Trygg.

Tredjeplatsen delades som sagt av Hanna Lundberg och Simona Aebersold, 24 sekunder bakom Strand. Lundberg gick sin vana trogen ut stenhårt och var snabbast halvvägs in i loppet.

– Jag småstrulade lite efter varvningen och sedan blev det också en större miss. Jag blev trött och tappade kartkontakten. Det har ju varit mitt problem länge men jag gillar ju att öppna hårt, säger Lundberg.

Hur sammanfattar du din insats?
– Det är ändå jättebra. Jag står på en världscuppall och vill mer, det är helt otroligt. Jätteskönt att vara igång och ha den känslan

Aebersold, som precis som pojkvännen Kasper Fosser har haft skadeproblem inför säsongen, var glad att sluta trea.

– Jag har ju haft det tufft med en skada i benet sedan januari och har inte tränat som jag ville. Jag var nervös inför start och visste inte vad jag skulle kunna prestera. Så nu känns det väldigt bra. Jag har nog aldrig varit så glad över en tredjeplats som idag, berättar schweiziskan.

För svensk del var dagens laginsats på damsidan minst sagt imponerade. Sju sekunder från pallen som femma slutade Emma Bjessmo som stärkte möjligheten att nå en VM-plats. Karolin Ohlsson blev sjua och Tilda Östberg tia. Tufft blev det för ett förväntat toppnamn, Sara Hagström. Hon var med i kampen om en topplacering inledningsvis men fick problem efter varvningen och rasade i listan.

Svenska förbundskaptenen Kalle Dalin summerar första världscupendagen i Borås så här:
– När killarna var klara så tänkte man jädrar vad nära det var för Gustav till pallen. Och Max hade en sekund upp till femteplatsen. Då var det lite stolpe ut. De nya killarna gjorde också jättefina lopp. Åtta bland de 22 bästa är en strålande laginsats, säger Dalin och fortsätter;

– Sedan började tjejerna springa och då blev det häftigt. En efter en sprang så väldigt bra, egentligen hela laget. Sedan är det Sara som jag tycker synd om. Hon gör en tabbe efter varvningen och det blir flera misstag efter varandra. Hon tror att det är stängt på ett ställe och där försvann en minut. Det är tufft. Hon får ta med sig att hon gör ett bra lopp halvvägs.

Dagens laginsats visar att det jobb vi gör med vår sprintsatsning ger resultat, avslutar Dalin.

Resultat finns här.


Tätkvartetten: Lina Strand, Tove Alexandersson, Simona Aebersold och Hanna Lundberg. Foto: Johan Trygg.

Bildtext toppbild: Tove Alexandersson visade fin form på världscupsprinten i Borås. Foto: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter