Svensk Orientering logotyp
22.09.2021

Svensk seger i Hamar – Nordisk Landskamp i PreO

Precisionsorientering
Den traditionella nordiska landskampen i PreO mellan de Nordiska länderna avgjordes i helgen i Hamar Norge. Sverige tog nu hem segern och hemförde, efter några år i finsk ägo, den ärorika pokalen som vandrat i över 25 år.

Lagtävlingen består av fem (5) personer i varje lag och samtliga lagmedlemmars resultat räknas varför det är oerhört viktigt att alla i laget gör bra resultat och inte tappar för många poäng, det kostar.

Efter några år av finsk dominans var nu de svenska lagen taggade att ta hem pokalen som vandrat under många år.

Lagtävlingen blev en rafflande och jämn historia. Efter första dagens, lördagens, tävlingar hade Sverige lag Blå en ledning med 138 poäng, en poäng före Norge 1 och ytterligare en (1) poäng före Finland 1. Ytterligare en poäng efter låg Sverige lag Gul och därefter Finland 2 ytterligare en poäng efter.

Det var laddade svenska lag inför söndagens avgörande kamp.

Det spetsade snart till sig att stå mellan Finland 1 och Sverige Blå. Finland 1 hade nästan alla sina deltagare som tidigt startande. Alla hade att lösa hela 34 utmanande kontroller och kom att göra det bra. Ganska snart hade Finland 1 alla sina fem deltagare i mål varav fyra (4) hade gått fullt, dvs löst alla 34 uppgifterna korrekt, medan den femte deltagaren hade två fel.

Det satte tilltro i Sverige Blå som endast hade två tävlande i mål, där Marit som gått fullt och Martin med ett fel. Det gjorde att hoppet levde och tron på övriga tre kvarvarande ute på banan växte. Första av dem i mål var Jens som först trodde att han hade ett fel men, han även han hade gått fullt. Nu gällde det att mycket sent startande, Stig och William, inte hade mer än tre fel tillsammans. Det dröjde.  

Äntligen kom de i mål, nästan samtidigt. En snabbkoll, innan det officiella resultatet kom upp, visade att William hade gått fullt medan Stig hade endast ett fel. Således behöll Sverige Blå avståndet från lördagen och segrade med två poäng, totalt 306 poäng mot Finlands första lag med 304 poäng. På tredje plats Norge 1 med 296. Sverige Gul med 294 poäng.

Noterbart är hur tufft det var. Totalt skulle varje lag lösa 325 kontroller och det skiljer på endast 2 poäng/kontroller i slutresultatet. Noteras skall också att speciellt andra dagen gick många tävlande fullt. Det är inte en indikation på att det var lätta banor. Tvärt om banorna var svåra, men det var gräddan av världseliten i PreO som tävlade.

 Även en individuell tävling sammanräknas och där segrade suveräne Antti Rusanen med fullt resultat båda dagarna. Därefter kom den svenska trion, Marit, stig och Jens, alla med ett fel över båda dagarna.

För arrangemanget svarade orienteringsklubbarna i Löten och Ringsaker på ett alldeles utmärkt sätt och för de eminenta banorna svarade Geir Myhr Øien och Sigurd Dæhli.

Samtliga resultat kan Du läsa här.

Bild: Segrande lag Sverige Blå med fr.v. Jens Andersson, Stig Gerdtman, Marit Wiksell, Martin Fredholm och William Rex.

RELATERADE NYHETER

Sexfaldige världsmästaren Ola Jansson fick med sig två silvermedaljer från PreO-EM i Finland. Här ser vi Ola under stafetten i lördags.
Tuff konkurrens under PreO-EM – två silver svenskt facit
Starten på stafetten vid PreO-EM i Finland.
Svenskt stafettsilver på PreO-EM
Den svenska truppen på PreO-EM i Finland med dagens silvermedaljör Ola Jansson i mitten av främre raden.
EM-silver till Ola Jansson
Fler nyheter