Euromeeting Skottland 2023

Bild: Kalle Dalin

13.10.2023

Svensk stafettseger på Euromeeting i Skottland

Orientering
Under fredagseftermiddagen drog Euromeeting i gång i Skottland med en spännande sprintstafett. Sverige ställde upp med fyra starka lag, varav flera innehöll landslagsdebutanter. Det var Sveriges förstalag, med suveräna Hanna Lundberg på slutsträckan, som korsade mållinjen först och tog hem segern.
– Alla i förstalaget är nöjda med sina lopp, men det skiljde nog en del på de olika gafflingarna, berättar förbundskapten Kalle Dalin som är på plats i Edinburgh och fortsätter:

– De svenska löparna har sprungit bra, några har gjort några små misstag men annars har det gått bra. Vi är väldigt nöjda med att tre svenska lag kom in bland topp tio, säger Dalin.

Emma Bjessmo för Sverige lag 1 var först in på den första sträckan tillsammans med Ingeborg Rygg Eikeland för Norge 4 och Hedvig Valbjorn Gydesen för Danmark 1.

Alva Sonesson i Sveriges andralag var inte långt efter och växlade som femma nio sekunder bakom Bjessmo.

Axel Granqvist i förstalaget utökade ledningen på andra sträckan med femton sekunder. Eirik Langedal Breivik för Norges förstalag växlade som tvåa och Jeppe Edvardsen förvaltade Danmarks placering.

På den tredje sträckan tog Norge med Håvard Eidsmo in nio sekunder på Jonatan Gustavsson och spänningen ökade inför den fjärde och avslutande sträckan. Fabian Aebersold gjorde även han en stark sträcka och tog in 21 sekunder på den snabbfotade svensken och växlade som trea.

Hanna Lundberg bjöd inte in konkurrenterna i matchen på den sista sträckan utan utökade avståndet till övriga löpare i ensam majestät. I mål blev segermarginalen hela två minuter och fem sekunder till Norges förstalag med Victoria Hæstad-Bjørnstad på den sista sträckan. Frankrike kom trea med Cécile Calandry som avslutare.

Tilda Östberg i Sveriges andralag sprang upp laget till en väldigt fin femteplats på fjärde sträckan, och Frida Vikström imponerade även hon och tog in Sveriges tredjelag på en niondeplats.

På lördag väntar knockout-sprint på universitetsområdet i Stirling. Tävlingarna i Skottland är en del av förberedelserna inför VM som går i Edinburgh i juli nästa år.

– Vi hoppas att så många som möjligt av våra löpare tar sig till final i morgon. Det är väldigt bra erfarenhet inför VM och att få tävla mot starkt motstånd i knockout-sprint, berättar Dalin.

Följ morgondagens tävling som startar med finaler kl. 16.44 svensk tid via liveresultat.


Resultat topp tre Euromeeting, mixstafett 2023:
1. SWE 1 (Emma Bjessmo, Axel Granqvist, Jonatan Gustafsson, Hanna Lundberg) 
2. NOR 1, + 02.05 (Emma Arnesen, Eirik Langedal Breivik, Håvard Eidsmo, Victoria Hæstad-Bjørnstad) 
3. FRA 1, + 02.12 (Maëlle Beauvir, Adrien Delenne, Loïc Capbern, Cécile Calandry) 

 
Övriga svenska placeringar:
5. SWE 2, +02.25 (Alva Sonesson, Oskar Sandberg, August Mollén, Tilda Östberg)
9. SWE 3,  +3.53 (Vilma von Krusenstierna, Leo Johansson, Johan EK-Larsson, Frida Vikström) 
20. SWE 4, +11.22 (Klara Axelsson, Oskar Andren, Erica Edman, Jennie Börjesson-Eriksson)

Se alla resultat från sprintstafetten här.

 

Toppbild: Segrarlaget bestående av Emma Bjessmo, Axel Granqvist, Jonatan Gustafsson och Hanna Lundberg. Foto Kalle Dalin. 
Tex: Tilda Andersson, tilda.andersson@orientering.se 

 

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter