Svensk Orientering logotyp
29.04.2022

Svenska Cupen Skid-O: Slutresultat

Skidorientering
Den sista snön håller på att smälta och skidorienteringssäsongen är över. Under vintern genomfördes totalt nio deltävlingar av Svenska Cupen. Lisa Larsen vann totalen på damsidan och Andrey Lamov vann herrklassen.
I början av januari ställdes tre deltävlingar in i Jokkmokk på grund av temperaturer nedåt -30 grader. De första deltävlingarna för juniorer blev istället helgen därpå i Mora. Seniorernas premiär av Svenska Cupen kom inte igång förrän i början av februari med SM i medeldistans i Leksand.

Helgen den 12–13 februari arrangerade Härnösands OK en sprint och en medeldistans som ingick i Svenska Cupen. Helgen efter var det dags för SM igen, denna gång sprint och långdistans i Sundsvall.

Svenska Cupen-turnén avslutades med SM i jaktstart i Älvsbyn och Piteå. Till en början skulle både prologen och finalerna hållits på skidstadion i Piteå men på grund av lite snö i tävlingsområdet flyttades prologen till Älvsbyns Folkhögskola. SVT var på plats och sände finalen i TV och på SVT play under lördagen.

För seniorer räknas de fem bästa deltävlingarna in i det totala resultatet. Poäng räknas enligt principen: 1:a 50p, 2:a 48p, 3:a 46p, 4:a 44p, 5:a 42p och så vidare ner till 10:a 32p, 11:a 31p, 12:a 30p osv. till 41:a 1p.

På damsidan var det Lisa Larsen från Alfta-Ösa OK som samlade flest poäng och kom på första plats i Svenska Cupen. Magdalena Olsson från IFK Mora OK placerade sig tvåa, endast två poäng från segern. På tredjeplats kom Linda Lindkvist från IK Jarl Rättvik.

Herrklassen vann Andrey Lamov från IFK Mora OK. Han vann fyra av de fem deltävlingar som han deltog i. På andra plats i totalställningen kom klubbkompisen Linus Rapp och trea kom Rasmus Wickbom från I 19 IF.

Resultat: Svenska Cupen Skido Seniorer

Juniorerna genomförde tio deltävlingar och åtta av dessa räknades in i totalen. Klassen D20 vanns av Lilian Palm från HJS-Vansbro OK. Hon deltog i alla deltävlingar av cupen. Totalen i H20 vanns av Melker Nordgren från OK Kåre. I den yngre juniorklassen blev det dubbel seger för OK Renen. Ella Turesson vann D18 och Tim Lundberg vann H18.

De tre bästa åkarna i respektive juniorklass tilldelas stipendium från Skogssportens Gynnare: 1:an erhåller 5000 kr, 2:an 2500 kr och 3:an 1250 kr.

Resultat: Svenska Cupen Skido Juniorer

Bildtext: Skid-O SM 2022 i slutet av mars. Fotograf: Tilda Andersson.