Svensk Orientering logotyp
02.10.2022

Svenskdag i Davos – Albin Ridefelt tvåa

Orientering
Fem svenska herrar på topp-åtta. Det blev resultatet på medeldistansen i Davos på söndagen. Bäst blev Albin Ridefelt på en andra plats. Norrmannen Kasper Fosser segrade och säkrade totalsegern i världscupen.

Albin Ridefelt låg bra till under hela loppet. Vid första tv-kontrollen låg han 20 sekunder efter Gustav Bergman. Vid andra tv-kontrollen gick norrmannen Kasper Fosser upp i ledning och Daniel Hubmann, Schweiz, hade gått upp på en andra plats. Albin Ridefelt var då trea, men gjorde en stark avslutning och vann slutligen över Hubmann med en sekund.

- Det känns jättebra. Det har varit lite struligt sista månaden så jag hade ingen aning om var jag stod fysiskt, men fokuserade på att göra ett väldigt bra lopp tekniskt och det räckte väldigt långt, säger han.

För knappt två månader sedan tog Albin Ridefelt EM-guld i medeldistans i Estland. Nu visar han att han även behärskar den alpina terrängen i Schweiz.

- Det är helt annorlunda att springa här än mot i Estland där det var helt platt. Men det är väldigt rolig orientering när man får slita uppför och det sedan går snabbt utför, säger han.

21-årige Viktor Svensk fick på söndagen sitt internationella genombrott. Han startade tidigt i fältet och låg länge i topp.

- Jag tyckte jag tog det lugnt i inledningen, men jag missade ändå ettan och tvåan. Sedan sa jag till mig själv att jag skulle skärpa till mig och efter det fick jag hyfsat flyt, säger han.

Viktor Svensk slutade till sist på en femteplats. Brödrakampen togs hem av storebror Emil, som blev fyra, med två sekunders marginal till Viktor.

- Det är alltid skönt att slå Viktor, men samtidigt är det väldigt kul att han får visa hur bra han är för han är verkligen duktig, säger Emil Svensk.

Gustav Bergman slutade till sist på en åttondeplats.

- Jag är överlag nöjd med loppet, det var några smågrejer som jag hade kunnat undvika. Jag kände mig lite tung i kroppen och hade inte riktigt trycket. Men det var tungt, säger han.

I morgon, måndag, avslutas världscupen 2022 med långdistans.

Tove Alexandersson, liksom Kasper Fosser, har redan säkrat totalsegrarna. Däremot är det fortfarande kamp om andra och tredjeplatsen på herrsidan där Martin Regborn ligger tvåa, nio poäng före Gustav Bergman.

Resultat:

 1. Kasper Fosser
 2. Albin Ridefelt + 0.50
 3. Daniel Hubmann + 0.51
 4. Olli Ojanaho + 0.57
 5. Emil Svensk + 1.27
 6. Viktor Svensk + 1.29
 7. Martin Regborn + 1.38
 8. Gustav Bergman + 1.57
 9. Ruslan Glibov + 2.23
 10. Elias Kuukka + 2.32

 

 1. Isac von Krusenstierna + 4.40
 2. Max Peter Bejmer + 5.59
 3. Anton Johansson + 6.06

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter