Svensk Orientering logotyp
27.05.2022

Svenskt guld och silver på PreO-EM (1)

Precisionsorientering
Jens Andersson tog guld i öppna klassen och Michael Johansson knep silver i P-klassen när långdistansen på PreO-EM i Finland avgjordes på fredagen.

Långdistansen avgjordes med två tävlingsdagar och både Jens Andersson och Michael Johansson höll nerverna i styr och utnyttjade sina bra lägen efter torsdagens lopp.

Jens Andersson gjorde en suverän insats i öppna klassen när han vann på bättre tid på tidskontrollerna mot Pinja Mäkinen från Finland. Jens hade totalt 90 sekunder och finländskan 114 sekunder. Bronset tog Tobias Biering, Danmark och fyra blev Janis Ruksans, Lettland. De fyra första hade alla full poäng men tidskontrollerna fick avgöra placeringarna.

– Det var fantastiskt bra gjort av Jens att slå Mäkinen på tid. Hon brukar vara suverän, berättar landslagsledaren Owe Fredholm.

De övriga svenskarna i öppna klassen gjorde också starka insatser och placerade sig enligt följande: Anders Höije (8), Martin Fredholm (9), William Rex (13), Marit Wiksell (15) och Leif Eriksson (16).

I P-klassen så blev det en överlägsen seger för spanjoren Alejandro Aguilar Lara men där bakom tog Michael Johansson hem en silvermedalj. Spanjoren hade 48 poäng och Michael 46. Bronset tog Vladyslav Vovk, Ukraina på 44 poäng.

Även här så var det en mycket stark svensk laginsats med Ola Jansson på sjätte plats och Inga Gunnarsson på nionde.

– Totalt en mycket bra laginsats efter bra lopp av alla svenskar och förstås särskilt kul med Jens guld och Michaels silver, säger Owe Fredholm.

I morgon fortsätter PreO-EM med TempO-disciplinen och på söndag avslutas mästerskapet med stafetter.

Resultat Öppen klass

Resultat P-klass

Bildtext: Jens Andersson, till vänster, tog guld i öppna klassen och Michael Johansson tog silver i P-klassen vid PreO-EM i Finland. Foto: Svensk Orientering.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.