Svensk Orientering logotyp
03.10.2021

Sverige stafett-tvåa men vinnare i världscupens lagtävling

Orientering
Norge vann sprintstafetten. Sverige slutade tvåa. Men vann därmed lagtävlingen i årets världscup. - Vi är väldigt nöjda att bevisa att vi är det bästa landslaget även i år, säger Isac von Krusenstierna.
På söndagen avslutades årets världscuptävlande. På programmet stod sprintstafett i Cortina. Det bjöds på en rafflande sådan. Sverige fick en bra start genom att Tove Alexandersson vann startsträckan nio sekunder före andralagets Hanna Lundberg.
 
Det fanns svenska lag i den absoluta tätfajten genom hela stafetten.
 
På andrasträckan sprang Isac von Krusenstierna i det svenska förstalaget, och faktum är att detta var hans första sprintlopp sedan VM-guldet i Tjeckien i början av juli:
 
- Det var speciellt att gå ut efter Tove. Jag hade på känn att jag skulle få gå ut först och det var nervöst före start. Det tog ett tag att komma in i kartan, så jag fick ta något kartstopp i början, men jag tycker att jag höll ihop det på ett väldigt bra sätt, säger von Krusenstierna som skickade ut Emil Svensk på tredjesträckan i delad ledning med Schweiz Matthias Kyburz.
 
Efter den tredje sträckan hade det tajtat till sig ytterligare, detta genom ett fantomlopp av världscupvinnaren Kasper Fosser, Norge som tog sig ikapp och förbi, och ut på slutsträckan var det fyra lag inom åtta sekunders marginal.
 
Väl där kom det att bli en tät kamp mellan Sara Hagström och norskan Andrine Benjaminsen. Med två minuter kvar att springa var de i delad ledning, men en mäktig avslutning av Benjaminsen förde Norge till segern. Hagström sprang i mål fem sekunder bakom norskan.
 
- Jag är nöjd med sättet som jag genomförde loppet på. Jag hade bestämt på förhand att jag skulle se till att fokusera på orienteringen, och det gjorde jag på ett bra sätt. Sen är jag inte helt nöjd med avslutningen, jag gjorde en mikropaus för att se till att ta rätt vägval precis efter varvningen och då smet Andrine förbi, säger Hagström som kan se tillbaka på en säsong där hon blev sexa i den totala världscupen:
 
- Jag är nöjd med min säsong och det känns häftigt att kunna säga att jag inte varit sämre än tvåa på någon stafett. Jag gillar stafett, ler Hagström.
 
Den svenska andraplatsen innebär att Sverige vann lagtävlingen i årets världscup.
 
Det var på det stora hela en bra svensk laginsats även på dagens sprintstafett. Andralaget slutade fyra, och dessutom sprang de två resterande svenska lagen in som nia och tia.
 
CORTINA, sprintstafett: 1) Norge (Victoria Haestad Björnstad, Audun Heimdal, Kasper Fosser, Andrine Benjaminsen), 64.49, 2) Sverige (Tove Alexandersson, Isac von Krusentierna, Emil Svensk, Sara Hagström), +0.05, 3) Schweiz (Paula Gross, Joey Hadorn, Matthias Kyburz, Simona Aebersold), +0.51, 4) Sverige 2 (Hanna Lundberg, Max Peter Bejmer, Martin Regborn, Karolin Ohlsson), +0.54, 9) Sverige 4 (Lina Strand, Jens Rönnols, Albin Ridefelt, Ellinor Tjernlund), +2.30, 11) Sverige 3 (Emma Bjessmo, Anton Johansson, Simon Hector, Lisa Risby), +2.58.

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter