Svensk Orientering logotyp
10.03.2020

SVT sänder VM och EM i tre år framåt

Orientering
SVT har säkrat rättigheterna för den internationella orienteringen fram till och med 2022. "Väldigt värdefullt! Kontinuitet är jätteviktigt för att nå nästa nivå i byggandet av orientering som tv-sport", säger SOFT:s chef Susanne Söderholm.

Fjolårets orienterings-VM blev en stor framgång för det svenska landslaget, och SVT:s tittarsiffror visade att intresset för orientering är stort. Över 400 000 tittare satt bänkade för att följa hur de blågula stafettlagen bärgade VM-guld i de norska skogarna.

Sedan kom Idrottsgalan, där orienteringslandslaget var nominerat i fyra kategorier, och där Tove Alexandersson blev Globens drottning med tre tunga priser; Bragdguldet, Jerringpriset och utmärkelsen Årets idrottskvinna.

Svensk landslagsorientering seglar i medvind, och nu står det alltså klart att SVT och Internationella Orienteringsförbundet har tecknat ett avtal gällande tv-rättigheterna till samtliga internationella mästerskap och alla världscupomgångar de kommande tre säsongerna.

SVT kommer garanterat att sända både EM och VM fram till 2022. Gällande världscupen kommer beslut att fattas från fall till fall.

"Spännande tv-sport som engagerar"

- Med ett svenskt landslag i världsklass och modern tv-produktion har orienteringen blivit en spännande tv-sport som engagerar. VM ifjol blev en stor tittarsuccé och det känns därför väldigt bra att vi nu säkrat ett långsiktigt avtal med hela sex internationella mästerskap, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Svenska Orienteringsförbundets chef Susanne Söderholm:

- Det här är riktigt bra! SVT har sänt VM många gånger tidigare, och även några världscupfinaler, men det här treårsavtalet är något annat. Nu blir det mer orientering i tv, vi får en bättre kontinuitet och det blir därmed betydligt lättare att jobba med rättigheten.

Internationella Orienteringsförbundets chef Tom Hollowell:

- Det är med glädje IOF kan presentera den här spännande nyheten. Vi har haft en riktigt bra dialog med SVT och Svenska Orienteringsförbundet kring utvecklingen av vårt tv-utbud och att detta första flerårsavtal nu är på plats innebär ett erkännande av orienteringen som intressant upplevelse för publik och tittare. Överenskommelsen är också väldigt viktig för oss när vi söker framtida samarbeten med andra sändande bolag, både där orienteringssporten är etablerad och på nya marknader.

Fler tv-sändningar

Utöver internationell orientering kommer SVT under 2020 att sända skidorienteringens jaktstarts-SM samt SM i knockoutsprint, båda dessa tävlingar inom ramen för SM-veckan.

På Svenska Orienteringsförbundet planeras det dessutom för fullt gällande tv-produktioner från övriga SM- och Swedish League-tävlingar. Totalt ska sju tävlingar sändas.

- Som planen ser ut kommer fem av våra större nationella tävlingar att tv-produceras på ungefär samma nivå som ifjol. Det handlar då om sändningar på webben. Sedan vill vi även lyfta upp två SM-sändningar till en nivå som motsvarar sändningarna från världscupen. Gällande dessa två sändningar siktar vi såklart på att nå ut till en större publik via en extern kanal och här har vi en dialog med SVT, säger Susanne Söderholm.

HÄR hittar ni SVT:s nyhet gällande VM- och EM-sändningarna

HÄR hittar ni IOF:s nyhet

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter