Svensk Orientering logotyp
22.07.2019

TEXT+TV: Alexandersson visade klassen direkt – nytt topplopp av Svensk

Orientering
Det är dubbelt Stora Tuna i topp efter etapp 1 av O-Ringen. Tove Alexandersson gick på knock direkt – och Emil Svensk bekräftade att han numera håller absolut världsklass: "Jag har väl haft den här nivån tidigare, men nu har jag hittat jämnheten."

Etapp 1 på O-Ringen Kolmården var en långdistans i Finspång, och för Borlängeklubben Stora Tuna kunde inte veckan ha börjat bättre.

Tove Alexandersson, storfavorit på damsidan, vann med hela fyra minuters marginal till tvåan, norskan Anne Margrethe Hausken Nordberg, som i sin tur var 38 sekunder snabbare än schweiziska stjärnskottet Simona Aebersold. Näst bästa svenska blev Lina Strand, Göteborg-Majorna OK, +4.43.

- Det känns jättebra. En superbra inledning på veckan, säger Alexandersson.

- Det var inte ett helt perfekt lopp. Men det var väldigt snabblöpt så det var mycket att springa bara. En stabil start.

Är det du själv som är din största motståndare resten av veckan?

- Det finns ju bra motstånd annars också, men det är klart att det ser ju väldigt bra ut nu. Formen är bra och jag har fått ett bra avstånd i dag så jag ska fortsätta att bara sköta orienteringen.

- Men som sagt, det är ju väldigt mycket som kan hända, och man får absolut inte slappna av och tro att det är klart. Då är det lätt att misstagen kommer och då kan det gå många minuter, så det gäller att hålla fokus hela veckan. Det är väl det som är den största utmaningen.

På herrsidan toppar Stora Tunas Emil Svensk efter den första etappen. OK Ravinens Ruslan Glebov blev tvåa, 26 sekunder efter, och OK Linnés Albin Ridefelt trea, +1.17.

Och det är en oerhört imponerande framfart Emil Svensk haft den senaste tiden. På VM-testerna för två veckor sedan var han överlägsen i den norska VM-terrängen, och nu fortsätter segertåget.

- Det blev ett par mindre missar, men som helhet var det var det en jättebra inledning på O-Ringen, säger Svensk, som håller med om att han höjt sig ytterligare ett snäpp.

- Ja, kanske. Jag har väl haft den här nivån tidigare, men nu har jag hittat jämnheten. Jag springer lite jämnare både fysiskt och tekniskt, så det känns bra.

Nu kan Emil Svensk börja drömma om en första totalseger i O-Ringen.

- I år har jag en stor möjlighet till det, och det är därför jag är här och springer, säger han.

Är du rentav en av huvudfavoriterna i skogen även när det drar ihop sig till VM?

- Nej, jag är bara en lekman där vet du. Det är första gången jag springer skog på VM, så vi får se. Men samtidigt vet jag vilken nivå jag har. Jag visade vad jag kan i den terrängen på VM-testerna, så jag ska ut och ösa på rejält där, det kan jag lova.

Under tisdagen fortsätter O-Ringen med ytterligare en långdistans i Finspång.

Resultat, O-Ringen, etapp 1
Damer
1) Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, 1.00.40, 2) Anne Margrethe Hausken Nordberg, Nydalens SK, +4.00, 3) Simona Aebersold, Tampereen Pyrintö, +4.38, 4) Lina Strand, Göteborg-Majorna OK, +4.43, 5) Sara Hagström, IFK Göteborg, +7.10, 6) Lisa Risby, OK Kåre, +7.52.
Herrar
1) Emil Svensk, Stora Tuna OK, 1.06.14, 2) Ruslan Glebov, OK Ravinen, +0.26, 3) Albin Ridefelt, OK Linné, +1.17, 4) Isac von Krusenstierna, OK Kåre, +2.45, 5) Max Peter Bejmer, IFK Göteborg, +2.55, 6) William Lind, Malungs OK, och Martin Regborn, Hagaby GoIF, båda +3.11.
D20
1) Anine Lome, Hamar OK, 51.47, 2) Amanda Kleijn, Södertälje-Nykvarn OF, +1.06, 3) Isa Envall, IK Hakarpspojkarna, +1.18.
H20
1) Axel Granqvist, OK Ravinen, 53.05, 2) Jonas Andersson, OK Roxen, +0.36, 3) Gustav Runefors, Växjö OK, +1.35.
D18
1) Hanna Lundberg, OK Renen, 43.31, 2) Jenny Baklid, Konnerud IL, +0.47, 3) Hilda Holmqvist Johansson, IK Hakarpspojkarna, +1.00.
H18
1) Viktor Svensk, Stora Tuna OK, 37.39, 2) Touko Seppä, Turun Suunnistajat, +1.51, 3) Axel Elmblad, Bredaryds SOK, +2.27.

Samtliga resultat hittar ni HÄR.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter