Svensk Orientering logotyp
03.02.2020

"Tillbaka till ursprunget" när Ultra-SM inleder Swedish League 2020

Orientering
Den 4 april startar Swedish League. Ultra-SM, masstart och raka banor gäller och arrangören talar om "långdistansorientering på riktigt": "Vi hoppas att så många som möjligt antar utmaningen att testa ett koncept som inte prövats de senaste 20 åren."

Årets första SM blir svenska mästerskapet i ultralång distans. Västerviks OK arrangerar och tävlingsledningen har tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet beslutat sig för att testa något nytt, eller snarare, något nygammalt. Det är masstart och helt ogafflade banor som gäller, "tillbaka till ursprunget för orienteringssporten" som det står i inbjudan.

- Vi har stött och blött olika upplägg som testats genom åren och kom fram till att det som ger oss chansen att bjuda på största möjliga upplevelse för deltagarna - bortsett från individuell start - är att erbjuda bästa möjliga terränglåda och att gafflingar skulle påverka detta negativt. Dessutom har vi upplevt att gafflingar faktiskt kan leda till mer orättvisa än raka banor, säger Lena Eliasson-Lööf, som lägger banorna tillsammans med Mattias Karlsson.

- Vi hoppas att så många som möjligt vågar anta utmaningen att testa ett nytt koncept som inte prövats de senaste tjugo åren. Det är lättare sagt än gjort att hänga med våra världslöpare och det visar sig på såväl långa natten som förstasträckan på 25-manna (där många har samma variant) att det krävs en hel del för att springa fort och orientera rätt från start till mål.

- Vi menar dessutom att det finns möjligheter att välja olika stråk och om gruppen delar sig så måste var och en göra aktiva val längs banan.

Vilka utmaningar väntar deltagarna? Och vad är det för terräng?

- Det blir mestadels hög fart och tekniskt intensiv orientering under lång tid. Terrängvariationen och längden på banorna blir en spridningsmetod i sig, liksom den bitvis höga farten. Men det handlar inte bara om att kunna springa fort utan att ta smarta beslut i vägvalsbedömning, samt att genomföra och optimera sin rutt hela vägen. Växlingar i terräng bidrar till att det inte går att vara passiv och bara ”springa igenom” banan som om allt såg likadant ut.

Vilka blir nycklarna för att lyckas?

- Högt tempo under lång tid. Att kunna hantera intensiv kartläsning och tempoväxlingar under hela tävlingen. Att ta vara på möjligheten att vara smartare än sina medtävlande.

Enligt tävlingsledaren Jakob Lööf är förhoppningen att deltagarantalet ska öka jämfört med de senaste åren:

- Det är såklart ett mål. Vi hoppas att många är på tårna tidigt på säsongen och samtidigt tar chansen att plocka poäng i årets första deltävling i Swedish League. Vi hoppas också att många lockas av terrängen och det faktum att vi har stora ytor med nyritad karta.

- Att Tiomila 2021 arrangeras sex mil norr om vårt tävlingsområde bör kunna motivera många stafettlöpare, även internationella, att delta och det är få tillfällen som ger möjligheten att starta samtidigt som, och mäta sig med, Sveriges bästa orienterare.

Något annat ni vill förmedla?

- Det ska bli riktigt roligt att visa upp vår fantastiska terräng när vi arrangerar SM. Även medlemmarna i Västerviks OK är taggade på den upplevelse som ett SM-arrangemang kommer att ge. Våra ungdomar ser verkligen fram emot att se elit och bredd (sprint-dm samt sprintstafett för Småland arrangeras på söndagen på samma arena) samlas här i Västervik, och förhoppningsvis vill många återvända även senare i samband med Tjust 2-dagars, träningsläger med mera. För ledare och supporters vill vi även slå ett slag för öppna banor, med anmälan på plats, samt Tjust Trail Run som arrangeras på samma arena precis efter att SM är avgjort.

Regerande svenska mästare i ultalång distans är Anna Wehlin, Linköpings OK, och Olle Kalered, Stora Tuna OK.

HÄR hittar du tävlingens sida i Eventor.

HÄR hittar du mer info om Swedish League.

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter