Linus Rapp spurtar mot guld.

Bild: Tilda Andersson

01.02.2023

Topplopp förde Linus Rapp till EM-guld

Skidorientering
Linus Rapp gjorde ett suveränt lopp på medeldistansen vid EM i Lettland och åkte hem guldet med 37 sekunders marginal till finländaren Aapo Viippola. – Känslorna är lite överallt nu, säger Linus Rapp efter sin första internationella guldmedalj. I damklassen blev det svenskt silver genom Frida Sandberg.

Medaljerna fortsätter att rulla in för det svenska skidorienteringslandslaget på EM i Madona, Lettland. Idag var det IFK Mora OK:s Linus Rapp som fick till ett topplopp som räckte till guld med stor marginal. 30-åringens största framgång i karriären.

Rapp var inledningsvis några sekunder bakom Norges Jörgen Baklid men när norrmannen gjorde misstag så åkte Rapp rätt och fort. Andra halvan av loppet höll han ledningen med runt 30-45 sekunder till konkurrenterna.

Guldet tog han före två finländare: 37 sekunder före Aapo Viippola och 39 före Niklas Ekström.

– Känslorna är lite överallt, det känn otroligt överväldigande. Jag har ju alltid velat bli bäst, sedan jag var väldigt liten. Jag trodde kanske att den chansen rann mig ur händerna förra året, säger en känslosam Linus Rapp med guldmedaljen runt halsen.

– Det har varit lite struligt i år men idag var det en bana som passade mig otroligt bra och jag genomförde loppet väldigt bra. Helt fantastiskt, fortsätter Rapp.

Linus Rapp berättar om sina vägval för förbundskapten Martin Hammarberg.

Linus Rapp berättar om sina vägval för förbundskapten Martin Hammarberg. Bild: Tilda Andersson.

Nyblivna pappan Linus pratar också om en pappaeffekt. Han stod över första världscupomgången i Österrike och laddade hemma i Mora med sambon Hanna och lilla dottern som föddes i november.

– Man kanske slappnar av lite. Jag kände inte samma press idag som jag kände förra året på mästerskapsloppen, säger Rapp som också tackar sin sambo, förra landslagsåkaren Hanna Eriksson, för stödet i satsningen.

Hur ska du fira?
– Det kanske blir lite chips och choklad, och dans på rummet, säger Rapp som sedan laddar om till fredagens masstart.

Det var en mycket stark laginsats av de svenska herrarna bakom Linus Rapp också. Gårdagens vinnare Jonatan Ståhl blev sjua. Trion Gustav Jonsson, Rasmus Wickbom och Edvin Nordström åkte in på tionde, elfte och tolfte plats.

I damklassen visade sig Estlands Doris Kudre Schnyder vara starkast för andra dagen i rad. Segermarginalen blev precis en minut till Frida Sandberg som grejade silvret en dryg halvminut före Norges Anna Ulvensön. Ett härligt resultat för Sandberg som var fyra i år bra åtta sekunder från pallen. Silvret är Säterbygdens OK-åkarens första individuella mästerskapsmedalj.

– Det känns jättebra och jag är väldigt nöjd med mitt lopp. Det var kul hela vägen och jag kände att jag hade koll. Jag märkte redan i går att jag hade bra fart och jag vet att jag kan åka bra. Så jag hade förhoppningar om att det skulle räcka till medalj, berättar Frida Sandberg.

Vad säger du om banan?
– Det var en väldigt orienteringsteknisk bana och det var också tekniskt svårt att åka skidor. Underlaget var väldigt ojämnt och guppigt. Det var mycket att koncentrera sig på både i skidåkningen och med kartan, säger Sandberg.

Frida Sandberg i full fart på väg mot EM-silver. Bild: Tilda Andersson.

Även i damklassen var det en stark svensk laginsats med Lisa Larsen som fyra, Evelina Wickbom på sjätte plats samt Elin Schagerström som tionde och Anna Aasa som tolva.

Bildtext toppbild. Linus Rapp spurtar mot guld på medeldistansen vid EM i Lettland. Bild: Tilda Andersson.

Resultat EM medeldistans, Madona, Lettland

W21 7,1 km
1. Daisy Kudre Schnyder, Estland 32:41

2. Frida Sandberg, Sverige 01:00
3. Anna Ulvensön, Norge 01:36

Övriga svenska placeringar:
4. Lisa Larsen +02:03
6. Evelina Wickbom +02:16
10. Elin Schagerström +04:20
12. Anna Aasa +04:41

M21 8,4 km
1. Linus Rapp, Sverige 35:48

2. Aapo Viippola, Finland +00:37
3. Niklas Ekström, Finland +00:39

Övriga svenska placeringar:
7. Jonatan Ståhl +01:07
10. Gustav Johnsson +01:55
11. Rasmus Wickbom 01:58
12. Edvin Nordström +02:00
25. Truls Lindholm +03:42

Komplett resultat hos IOF


Linus Rapps väg mot guld.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter