Svensk Orientering logotyp
17.01.2022

Tove Alexandersson är Årets kvinnliga idrottare

Orientering
Efter fem VM-guld, två EM-guld och totalsegrare i världscupen utsågs Tove Alexandersson till Årets kvinnliga idrottare på idrottsgalan. "Det känns otroligt kul att få det här priset", säger hon.

Konkurrensen var hård i kategorin Årets kvinnliga idrottare på idrottsgalan. Tove Alexandersson var nominerad, liksom Anna Beck, paracykel, Isabelle Haak, volleyboll och Sandra Näslund, skicross.

Men Tove Alexanderssons framgångar under 2021 var ändå svåra att överträffa: ett VM där hon som första orienterare någonsin lyckas med bedriften att ta guld i samtliga fem distanser, ett EM där hon tar två guld och som pricken över i:et slutar hon som totalsegrare i världscupen.

Tove Alexandersson, som på söndagen vann sin första världscupsseger i skidalpinism, var med på länk under sändningen av Idrottsgalan.

- Jag har verkligen haft ett helt fantastiskt år, säger Tove Alexanderson.

Hon berättade också att hon är oerhört tacksam över att kunna hålla på med elitidrott under ett så tufft och utmanande år, framför allt för barn och ungdomar

- Jag hoppas verkligen att vi elitidrottare har kunnat inspirera till att fortsätta kämpa och hålla ut. Och jag hoppas att idrotten snart kommer fungera som vanligt igen, säger Tove Alexandersson.

När vi når henne efter galan säger hon att det känns väldigt hedrande att det är så många som följer henne och hejar på henne.

- Jag hoppas att jag kan ge tillbaka genom att underhålla och inspirera folk till idrottsglädje, säger Tove Alexandersson.

Vad är du mest stolt över om du blickar tillbaka på 2021?

- Det är de fem gulden på VM.

Kommer du fira att du blev Årets kvinnliga idrottare?

- Det känns fint att få priset, men det är inget jag firar.

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter