Väl förberedd svensk trupp till JVM i Portugal
01.11.2022

Väl förberedd svensk trupp till JVM i Portugal

Orientering
Sverige kommer med en stark och väl förberedd trupp när skogsdistanserna ska avgöras vid Junior-VM i Portugal kommande veckoslut. Alla tolv svenska löpare har varit på plats och förberett sig den gångna veckan.

Det blev ju som bekant en snöplig upplaga av JVM i Portugal i mitten på juli. Skogsdistanserna fick ställas in då den portugisiska regeringen införde förbud mot aktiviteter i skogen på grund av brandrisken i den extremt höga värmen som rådde då. Nu väntar en temperatur på 10-15 grader.

– Det blir bra väder att springa i. Stor skillnad mot de 46 grader som det var i somras, säger Thomas Landqvist som är förbundskapten för juniorlandslaget tillsammans med Annika Billstam.

Alla aktiva i den svenska truppen har varit på plats och förberett sig den gångna veckan.

– Många av dem var där redan i mars och tränade men nu har man fått chansen att fräscha upp tekniken i terrängen, säger Thomas Landqvist.

Det väntar väldigt teknisk orientering.

– Men trots att det är tekniskt går det att springa väldigt fort. Det blir en utmaning att hitta rätt passager genom gröna områden till exempel, förklarar Landqvist.

För ett av de stora svenska hoppen, OK Renens Hanna Lundberg, så blev det framflyttade mästerskapet något mycket positivt då hon var skadad i somras. Nu är hon redo för att försvara guldet på medeldistansen vid JVM i Turkiet 2021.

I senaste numret av Orienteraren säger Hanna så här inför mästerskapet:
– Jag tror det kommer bjudas på väldigt fina utmaningar i Portugal. Orienteringstekniskt tror jag det kommer passa de nordiska länderna bra, med svåra sluttningar där skillnaden mot hemma är taggbuskarna. Så inga speciella svårigheter än en vanlig bana om man är på hugget och koncentrerad.

En som inte kan försvara sitt guld på medeldistansen från i fjol är Axel Elmblad. Bredaryds SOK-löparen drabbades av förmaksflimmer efter Swedish League-finalen som vi skrev om här. Ersättare för Elmblad är Gävle OK:s Felix Silver. Felix som i somras gjorde ett fantastiskt starkt JVM i MTBO med tre guld och ett silver.

Junior-VM i Portugal avgörs i Aguiar da Beira. Området ligger mellan 600 och 900 meter över havet i norra delen av landet, cirka 18 mil sydost om Porto där skogen mest består av tallar bland mycket berg i dagen klippor och täta områden.

Första tävlingen är medeldistansen som avgörs på fredag i ett område som heter Quinta das Lameiras. Lördagens stafett genomförs i samma område som medeldistansen. På söndag avslutas JVM med långdistans i ett område som heter Carapito.


Kartklipp medeldistans och stafett.


Kartklipp långdistans.

Du kommer kunna följa tävlingarna från Portugal via livesändning, GPS-trackning samt liveresultat på IOF:s sajt här.

Program JVM Portugal
4/11 medeldistans
5/11 stafett
6/11 långdistans

Sveriges trupp till Junior-VM i Portugal 4-6 november

Damer
Eleonora Alinder, Sjövalla FK
Alva Björk, OK Pan-Kristianstad
Klara Borg, Södertälje-Nykvarn
Hilda Holmqvist-Johansson, IKHP
Hanna Lundberg, OK Renen
Elsa Sonesson, Falköpings AIK

Herrar
Noel Braun, Växjö OK
Jesper Johansson, OK Löftan
Olle Karlsson, IKHP
Edvin Nilsson, Långhundra IF
Valter Pettersson, OK Tisaren
Felix Silver, Gävle OK

Bildtext toppbild: Hanna Lundberg är ett stort svenskt medaljhopp vid Junior-VM i Portugal. Här är Hanna vid världscupavslutningen i Schweiz för några veckor sedan. Bild: Tilda Andersson.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter