Svensk Orientering logotyp
08.01.2021

Världscuppremiär i Borås 2022 – "Oerhört betydelsefulla tävlingar"

Orientering
Världscupen 2022 kommer att inledas i Borås och på programmet står tre sprintlopp – en perfekt uppvarvning inför VM i Danmark en månad senare. "Vi är väldigt stolta över att få hit världscupen nästa vår", säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson.

Sommaren 2021 vankas det världscuptävlingar i orientering på Idre Fjäll. Och nu står det klart att det även 2022 kommer att arrangeras en världscupomgång på svensk mark.

I mitten av december kunde orienteringsmagasinet.se berätta att det planeras för en VM-förberedande världscuprunda i Sverige någon gång i början av sommaren 2022. Nu är det hela bestämt och det är alltså Borås som kommer att stå värd när världseliten ska mäta sina krafter i stadsterräng.

Tävlingarna är planerade till Krist himmelsfärdshelgen 26-29 maj och arrangeras gemensamt av Borås GIF, Bredareds IF, Hestra IF, IK Ymer och Rydboholms SK. På programmet står sprint, knockout-sprint och sprintstafett.

- Väldigt kul att det här nu är klubbat och klart, att vi även 2022 får välkomna hela världseliten till Sverige! Föreningarna i Borås har liksom staden stor erfarenhet av större arrangemang och jag är övertygad om att det blir en fantastisk helg, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström.

Sprinttävlingarna i Borås kommer att utgör den första av totalt tre världscupomgångar 2022. Omgång två blir ett skogs-EM i Estland i början av augusti och världscupfinalen avgörs sedan i Schweiz i början av oktober.

- Tävlingarna i Sverige kommer att vara oerhört betydelsefulla. Dels som startskott på den internationella säsongen, dels som en optimal uppladdning inför sprint-VM i Danmark. Jag utgår ifrån att många nationer kommer att räkna loppen som ett uttagningsgrundande VM-test, säger Stenström.

Vid sidan av de tre världscuploppen planerar föreningarna i Borås för ett antal breddtävlingar, så kallade publiktävlingar, som arrangeras parallellt. Borås stad räknar sammantaget med flera tusen besökare den aktuella helgen.

- Vi är väldigt stolta över att få hit världscupen nästa vår. Borås stad kommer att göra sitt yttersta för att hand om alla deltagare och besökare under evenemanget. Välkomna! säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson.

 

HÄR presenterar Internationella Orienteringsförbundet hela världscupen 2022.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter