Max Peter Bejmer stämplar vid en kontroll under världscupavslutning i Schweiz i hösten 2022 när han blev tvåa.

Bild: Tilda Andersson.

14.04.2023

Världsmästare Bejmer missar säsongsöppningen

Orientering
Han avslutade säsongen 2022 med karriärens bästa insats på långdistans, andraplatsen på världscupavslutningen i Schweiz. I somras blev han världsmästare i sprintstafett. Nu är dock IFK Göteborgs och landslagets Max Peter Bejmer skadad och missar starten på både Swedish League och världscupen.

Max Peter Bejmer kunde i höstas se tillbaka på ett 2022 som ett toppenår, med VM-guld på sprintstafetten i Danmark och andraplatsen på långdistansen vid världscupavslutningen i Schweiz. I terränglöpning imponerade han också med andraplats på nordiska mästerskapen.

Just nu har dock Bejmer inget önskat läge inför 2023 års säsong där VM i Schweiz i mitten på juli är det stora målet.

– Jag drog på mig en skada för en dryg månad sedan. Jag fick ont i nedre delen av ryggen, det bara smällde till under ett intervallpass. Jag kunde knappt gå, berättar Max Peter Bejmer och fortsätter:

– Jag fick sedan ganska snabbt koll via magnetröntgen att det handlar om en stressfraktur i korsbenet, nedanför ländryggen. Ingen höjdare.

Hade vinterträningen gått bra fram till dess?
– Min säsongsvila blev förskjuten eftersom jag sprang terräng-EM i mitten på december. Men sedan kom jag igång bra efter nyår. Jag tränade bättre och mer än vad jag gjort tidigare. Det är väl lite typiskt att det är när man pressar gränserna som det händer, säger 30-åringen.

Hur ser vardagen ut nu med alternativträning?
– Man får försöka göra det bästa av det. En stressfraktur måste ju läka ihop och det gör den ju bäst om man inte belastar när det gör ont. Det har handlat om cykel, lite vattenlöpning och nu har jag smugit igång med lite crosstrainer också. Det har varit svårt med omställningen att träna hårt med alternativ träning.

– Jag har haft lite ”tur” att det varit några andra här i Falun som varit i samma situation, så vi har kunnat träna ihop på gym.

Hur ser prognosen ut för när du kan vara tillbaka och tävla?
– Allt mellan fyra till åtta veckor. Det stod tidigt klart att det varken skulle bli Swedish League nu till helgen eller världscupen i Norge. Min förhoppning är att jag ska kunna springa en kort sträcka på Tiomila (20-21 maj) och bidra till laget.

Att Bejmer missar inledningen på Swedish League och världscupen i Östfold, som är tävlingar som ligger till grund för uttagningen av VM-truppen, gör det förstås svårare att kvalificera sig till VM. Men Bejmer har inte på något sätt gett upp.

– Jag får lägga allt hopp till VM-testerna i början av juni och försöka ta mig till årets stora mål den vägen, säger han.

Hans avslutning i höstas med andraplatsen på världscupens långdistans i just Schweiz gav ju då mycket bra vibbar inför VM i år.

– Jag hade väldigt bra momentum då. Jag hade höjt den fysiska nivån ett steg till. Jag kände att nu har jag verkligen på ett VM att göra. Så får man den här smällen.

Vad tar du med dig för erfarenheter i och med den här skadan?
– För att kunna vara där uppe och utmana så måste man spänna bågen. Men nu i efterhand så kan jag känna att det blev lite för många veckor med hård träning. Jag borde kanske lagt in en lite lugnare period när det gick så bra.

Bildtext toppbild. Max Peter Bejmer under världscupavslutning i Schweiz i höstas när han blev tvåa. Foto: Tilda Andersson.

Text: Johan Trygg.

 

RELATERADE NYHETER

Pallen under världscupen i Olten
Svensk vann världscupssprinten och Regborn trea
Hanna Lundberg Olten VC
Hanna Lundberg bästa svenska på världscupsprinten
Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz.
Ny världscupseger för Tove Alexandersson – efter vass avslutning
Fler nyheter