Svensk Orientering logotyp
17.06.2022

Västerviks OK redo för Venla

Orientering
Strategin och taktiken är klar sedan länge. På lördag är Västerviks OK:s stafettlag redo för Venla.

För ett och ett halvt år sedan inleddes Västervik OK:s elitsatsning. Utvecklingen för klubben gick fort och redan till förra årets Venla hade man ett lag på startlinjen.

- Vi hade inte haft ett damlag på många år och vi slutade 21:a, säger Lena Eliasson-Lööf, tränare i klubben och med en lång orienterarkarriär bakom sig med medaljer från VM, EM och SM.

I SM-stafetten i höstas blev det en åttonde plats och på Tiomila i maj slutade laget på plats tretton. När Eef van Dongen, som sprang tredje stäckan, växlade över till Nelly Carlsson låg laget på en tredje plats.

Nu är laget på plats i Finland sedan i torsdag för att känna av terrängen och kartor. Förberedelserna har pågått hela året för att få till strategin på de stora stafetterna.

- Det handlar om att ha rätt löpare på rätt sträcka och att kunna få löparna att känna sig trygga i att de behärskar det de får i uppgift, säger Jakob Lööf, som tillsammans med Klas Dalberg är lagets coach och en av två anställda i klubben som en del i elitsatsningen.

På lördag inleder man på samma sätt som Tiomila med Elin Carlsson på första sträckan och Agnes Nørgård Kracht på andra. Tredje sträckan springer Elins tvillingsyster Nelly Carlsson och Lena Lööf Eliasson avslutar.

Eef van Dongen, som kommer från Nederländerna, väljer i stället att springa nederländska mästerskapet som en del i uppladdningen inför sprint-VM.

- Hon sprang jättebra på Tiomila, men vi visste tidigt att Eef inte skulle vara med på Venla. Men vi har duktiga tjejer även i vårt andralag som kan hoppa in, säger Lena Eliasson-Lööf .

Vad är ert mål på Venla?

- Vi har inget placeringsmål, utan vi fortsätter på den inslagna vägen, där alla ska göra så bra de kan individuellt. Ledorden i vår satsning är lugn och ro, fastän vi i vissa tillfällen är mer offensiva. Det låter kanske lite klyschigt, men vi tar en tävling i taget, det är den strategi vi valt, säger Jakob Lööf.

Västervik OK:s förstalag

  1. Elin Carlsson
  2. Agnes Nørgård Kracht
  3. Nelly Carlsson
  4. Lena Eliasson-Lööf

Västervik OK:s andralag

  1. Tuva Östangård
  2. Hanna Öberg
  3. Josefin Carlsson
  4. Camilla Matanovic

Läs mer om Venla och Jukola.

Bildtext: Västervik OK:s Tiomilalag, där delar av laget startar på lördagens Venla.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter