Viktor Svensk och Sanna Fasth imponerade under EM-testerna
12.07.2022

Viktor Svensk och Sanna Fasth imponerade under EM-testerna

Orientering
I helgen arrangerades EM-tester strax söder om Aneby i Småland. På både medeldistansen och långdistansen imponerade Sanna Fasth och Viktor Svensk.

Några mil söder om Jönköping arrangerade den lokala klubben SOK Aneby EM-tester under helgen. Terrängen i området utanför Aneby liknar den estländska EM-terrängen. Terrängen var kontinental i sin karaktär och innehöll en negativ kurvbild med gropar och åsar. Skogen var mestadels öppen, men på EM väntar en karta med inslag av fler gröna områden.   

- Det finns ingen karta i Sverige som är helt lik den estländska terrängen, men i Aneby finns det partier som liknar terrängen som väntar löparna på EM. På EM blir det tuffare terräng med sämre sikt och därmed svårare orientering, säger förbundskapten Anneli Östberg.  

Tävlingarna inleddes med medeldistans på lördagen. I herrklassen tog Viktor Svensk hem segern med 14 sekunder för storebror Emil Svensk, båda från Stora Tuna OK. Trea blev Orion löparen Anton Johanssson, +46 sekunder.  

- De svenska herrarna har höjt sig de senaste åren, det har blivit tuffare i toppen. Viktor har hela tiden utvecklats steg för steg, det är roligt, säger Östberg.  

Lisa Risby från OK Kåre vann lördagens medeldistans. IFK Göteborgs Sanna Fasth som är tillbaka efter en skada imponerade med en andraplats, endast 35 sekunder efter Risby. På tredjeplats kom Johanna Öberg från OK Linné.  

- Sanna är tillbaka efter en skada så det är jättekul att hon får till det under testerna, berättar Östberg.  

På söndagen sprang löparna långdistans. Det blev ombytta roller för bröderna Svensk i toppen, Emil kom etta och lillebror Viktor kom tvåa, endast sex sekunder från segern. På tredjeplats kom Simon Imark från Tullinge SK.  

Även i damklassen kom gårdagstvåan etta, men i den klassen var marginalen till tvåan större. Sanna Fasth vann med hela fyra minuter och 59 sekunder över Johanna Öberg som blev tvåa. På tredjeplats kom Lisa Risby.  

- Många löpare gjorde stabila resultat båda dagarna. Det visar på en hög nivå, säger Östberg.   

EM arrangeras i början av augusti i Rakvere i Estland. Den svenska uttagningen till mästerskapet beräknas vara klar i slutet av denna vecka. De löpare som springer World Games i USA  är direkuttagna till EM och deltog inte på EM-testerna. Dessutom är även Gustav Bergman, OK Ravinen, Sara Hagström, IFK Göteborg, och Hanna Lundberg, OK Renen,  direktuttagna till mästerskapet.  

Resultat lördag medeldistans:

https://eventor.orientering.se/Events/Show/39677

Resultat söndag långdistans: 

https://eventor.orientering.se/Events/Show/39678

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter