Svensk Orientering logotyp
11.03.2022

Vill ta VM medalj både individuellt och i stafett

Orientering
Lisa Larsen är ett Sveriges största medaljhopp inför VM i skidorientering och formen verkar vara lika bra som på EM. Mästerskapet inleds på tisdag i finska Kemi och Larsen har siktet inställt på medaljer.

I fjol tog Lisa Larsen guld på VM. I år har hon höga förhoppningar på mästerskapet.

- Jag jättemycket fram emot mästerskapet och hoppas kunna ta medaljer, både individuellt och i stafett. Jag har ett guld att försvara och jag hoppas att jag kan göra det, säger hon.

Larsen har haft en framgångsrik säsong hittills i år. På EM tidigare i vinter tog hon silver på tre distanser: medeldistans, sprintstafett och stafett.

- Jag är väldigt nöjd med mästerskapet i Bulgarien, säger hon.

Inför VM ser Larsen främst fram emot jaktstarten vilket även var den distans hon vann VM-guldet på fjol.

- Jag gillar masstart, så jaktstarten är verkligen något jag ser fram emot. Men även medeldistansen. Sprinten är den distans jag har minst förhoppningar på men där vill jag försöka göra ett bra och stabilt lopp så jag får ett bra utgångsläge inför jaktstarten, berättar Larsen.

I inledningen av skidorienteringssäsongen ställdes flera tävlingar in på grund av väder och coronaläget i världen. Under februari genomfördes ett antal skidorienteringstävlingar i Sverige, bland annat SM och Svenska Cupen. Lisa Larsen som är bosatt i Schweiz deltog och fick bra träning inför VM i Finland.

- Vi hade en masstart som var väldigt bra, det var ett tätt spårsystem och många var med och det är ganska likt hur det kommer se ut i Finland. Över lag är svensk skidorientering ganska lik finsk.

Nu är Lisa Larsen hemma i Schweiz innan hon åker till Finland på söndag.

Hur känns formen nu inför VM jämfört med formen under EM? 

- VM går inte på hög höjd så jag har inte fördelen av att ha bott på hög höjd ganska lång tid innan, men jag tror att formen är minst lika bra som när vi var i Bulgarien.

Denna säsong har de ryska åkarna visat god form och tagit flera medaljer på både EM och internationella tävlingar. På VM tillåts inte det ryska landslaget att delta på grund av kriget i Ukraina. Detta förändrar svenskarnas medaljchanser på VM, men även i den totala världscupställningen.

Vilka ser du som din största konkurrent på VM?

- Det är dels dom svenska tjejerna men även Daisy Kudre som nästan vann alla distanser på VM förra året. Jag tror att hon kommer åka väldigt bra i Finland. Sen tror jag även på finskorna, de har inte varit i topp tidigare under säsongen men de kan nog åka bra på hemmaplan.

VM-programmet

Tisdag 15 mars Sprint

Onsdag 16 mars Jaktstart

Fredag 18 mars Medeldistans

Lördag 19 mars Sprintstafett

Här går det att följa mästerskapet 

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter