Svensk Orientering logotyp
27.06.2022

VM-debutanten redo för knockout-sprinten

Orientering
22-årige VM-debutanten Jonatan Gustafsson är redo för sin första tävling som VM-löpare i morgon. Formatet knockout-sprint är något som passar den löpstarke örebroaren mycket väl.

Jonatan Gustafsson gjorde landslagsdebut på sprint-EM i Schweiz i fjol och slutade då 31:a på knockout-sprinten efter en felstämpling i kvartsfinalen och individuellt blev han 38:a.

Med 14:e plats på den individuella sprinten och åttonde plats på knockouten vid världscupen i Borås nu i vår slog han sig in i VM-laget. I morgon sker VM-debuten när historiens första knockout-sprint i VM-sammanhang ska avgöras.

Hur går tankarna dagen innan VM-debuten Jonatan?
– Nu är det nära på riktigt. Det känns bra och jag har fått bra kvitton inför efter de läger vi haft där jag fått bra flyt. Allt har inte varit perfekt men mycket jag gjort har varit bra och fysiska formen är bra, berättar KFUM Örebro-löparen.

Formatet knockout-sprint verkar passa dig bra?
– Jo, med min friidrottsbakgrund så kan jag tempoväxla väldigt bra utan att bli stum. Det känns fint att ha den där överfarten. Samtidigt, när det är så många lopp, så måste du ha uthålligheten. Det gäller att hitta en kombination där.

I vintras sprang Jonatan 3000 meter på 8.07 när han dock brons på inne-SM. Det tyder på att han hör till de allra vassaste löpmässigt i morgondagens startfält.

Du har ett gott självförtroende med din löp- och spurtförmåga inför just en knockout-sprint?
– Ja, man får använda det som ett vapen. Jag har en trygghet i att farten inte är ett problem.

Det har varit mycket förberedelser med landslaget för att försöka ”lista ut” vad som väntar under sprint-VM i Danmark. Där gav söndagens stafettseger gott mod till det svenska teamet som upplevde att de inte blev överraskade av vad de fick möta.

– Det har varit mycket förberedelser men man får inte jobba för mycket med det heller. Arrangören kan ju hitta på vad som helst egentligen. Man har ju kollat en del på street view, främst vid målområdet, berättar Gustafsson.

Hur har de fysiska förberedelserna sett ut den sista tiden?
– Det har varit mycket snabbare pass. Jag har försökt reta lite där. Annars har jag jobbat aktivt med karta för att få med flyt i orienteringen. Du måste vara med hela tiden och samtidigt vara bekväm i hög fart.

Vad har du tagit med dig från världscupen i Borås?
– Jag är nöjd med mina resultat där. Bra placeringar tycker jag men allt var inte klockrent men det kan det inte vara i sprint. Jag kände att vissa saker kan jag jobba lite extra med.

Hur var det att följa stafettlaget i går och se lagkompisarna ge Sverige en så bra start på mästerskapet?
– Det var riktigt kul att följa och det gav en trygghet, att kompisarna kan. Då kan jag också, avslutar Gustafsson.

VM:s knockout-spring avgörs i Fredericia i morgon tisdag med kval på morgonen och fortsätter med kvartfinaler som börjar 16.00. Tävlingen sänds i SVT Play från 17.30.

Bildtext: Jonatan Gustafsson gör VM-debut på tidernas först knockout-sprint i VM-sammanhang i morgon. Bild: Caroline Karlsson.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter