Tove Alexandersson VM 2023

Bild: Fredrik Tanfara

13.07.2023

VM-silver till Alexandersson

Orientering
Den regerande världsmästarinnan, Tove Alexandersson, fick nöja sig med en silvermedalj på dagens tuffa VM-långdistans. Sara Hagström var länge med i bronsstriden men slutade femma.

Svenskorna fick inte den start som de hoppats på i inledningen av långdistansen. Tove Alexandersson gjorde ett förödande misstag vid den fjärde kontrollen. Vid den andra radiokontrollen var hon en minut och trettio sekunder efter schweiziskan Simona Aebersold.

Alexandersson tog igen mycket till den tredje radiokontrollen och det blev en spännande guld-kamp mellan de båda världslöparna. Inför dagens lopp hade Alexandersson fem raka VM-guld i långdistans och den unga schweiziskan slogs om karriärens första.

I mål blev det en nervös väntan för Aebersold men idag var sekunderna inte på Alexanderssons sida och schweiziskan tog sitt första VM-guld.

– Det var mycket småmissar. Det var inget flyt och så gjorde jag den större missen i början. Det var inget topplopp och det är topplopp man vill åt på VM, säger Alexandersson till SVT Sport.

Bakom kampen om guldet utspelade sig en sekundstrid om bronset mellan Sara Hagström, Elena Roos, Andrine Benjaminsen och Natalia Gemperle. Hagström tog ett ogynnsamt vägval på den sista långsträckan och slutade femma, endast 20 sekunder från bronset.

– Jag är utanför pallen igen, jag kan inte säga något annat. Jag har gjort allt jag kan och missar mycket tid på ett vägval på slutet. Det är stolpe ut och så är idrott. Jag ville ha en medalj och så blev det inte idag. Jag har en jämn och hög nivå och har varit där uppe och nosat länge. Men det är ett lopp på lördag också, berättar Sara Hagström för SVT Sport.

Lisa Risby gjorde ett större misstag vid den första kontrollen men plockade stadigt placering efter placering. I mål slutade hon på en tolfte plats precis före landslagskollegan Johanna Ridefelt.

– Jag gjorde en jättemiss vid första kontrollen. Jag var i ett buskage 10 meter väster om kontrollen. Jag försökte lämna det bakom mig men blev trött i låren i backarna på slutet. Hade jag kunnat hålla farten hade det varit okej ändå, säger Risby till SVT Sport.

 

Resultat VM-långdistans:

  1. Simona Aebersold, SUI, 1:21:43
  2. Tove Alexandersson, SWE, +00:31
  3. Andrine Benjaminsen, NOR, +07:20
  4. Natalia Gemperle, SUI, +07:26
  5. Sara Hagström, SWE, +07:40
  6. Elena Roos, SUI, +08:26 
  1. Lisa Risby, SWE, +15:02
  2. Johanna Ridefelt, +15:35
Se alla resultat här.

Fotograf: Fredrik Tanfara 
Text: Tilda Andersson

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter