Svensk Orientering logotyp
11.05.2022

World Orienteering Day 2022: Hoppas på rekorddeltagare

Orientering
Mellan den 11–17 maj är det så dags för World Orienteering Day igen. Efter pandemiåret 2021 ser årets evenemang ut att kunna dra rekordmånga utövare.
För sjätte året i rad firas orientering över hela världen när World Orienteering Day (WOD) drar igång på allvar. Enligt IOF, det Internationella Orienteringsförbundet, har över 250 aktiviteter i 44 olika länder registrerats och det innan evenemanget ens officiellt startat. Förra året deltog totalt sammanlagt 51 länder.
 
2016 startade IOF startade initiativet World Orienteering Day för att göra orientering mer synligt och lättillgängligt för barn och ungdomar världen över samt för att öka antalet utövare i både skol- och föreningsaktiviteter. 
 

WOD-ambassadören Tim Robertson

Tim Robertson heter en av Nya Zeelands mest meriterade orienterare. Han tog bland annat landets första VM-medalj i orientering (sprint) 2018 och kom trea på Sprint-VM 2021.
 
Numera bosatt i Norrköping och tävlandes för finska klubben Koovee, är han en av fyra ambassadörer för WOD 2022 – tillsammans med Simona Aebersold (Schweiz), Eef van Dongen (Nederländerna) ochTereza Janošíková (Tjeckien). 
 
För någon som kanske inte riktigt vet vad WOD är, hur skulle du beskriva det?
 
– Det är en ganska ny tilldragelse som jag bara har följt de senaste åren. Men det är verkligen coolt att uppleva orientering på mer av en gräsrotsnivå och se det stöd som sporten får över hela världen. 
 
– Och jag tror att skälet till att varför jag började orientera är just för att jag verkligen gillade sporten. Det är roligt att se ett evenemang genomföras i flera olika länder där vem som helst kan vara med.
 
Om du är intresserad av att delta, hur gör du då?
 
– Det bästa sättet att börja på vore att kolla med din skola, om de är involverade med orientering. Men annars är definitivt en lokal förening ett jättebra sätt och att försöka hitta information på nätet från ett internationellt förbund – Svenska Orienteringsförbundet om du är i Sverige, det nyzeeländska orienteringsförbundet om du är i Nya Zeeland osv. 
 
Vad kommer du själv att göra under WOD?
 
– Jag kommer att hänga på en lokal aktivitet och stödja initiativet på så sätt. Jag är inte helt säker på vad som händer i mina krokar men jag kommer definitivt att orientera på World Orienteering Day!
 

Så kan din förening delta

Din förening kan registrera ett eller flera evenemang, små som stora. Det kan vara en ordinarie klubbträning där ni särskilt uppmärksammar WOD. För att engagera fler barn och ungdomar kan ni arrangera ett event tillsammans med er lokala skola. Kontakta gärna närmaste idrottslärare och planera en orienteringsaktivitet ihop för att gemensamt fira dagen med eleverna. Genom samarbetet få ni en relation till skolan och lärarna, och ni bidrar även kunskap och stöd till framtida orienteringsaktiviteter. 
 

Information och inspiration

Du hittar mer information om WOD samt olika slags material, som går att ladda ner gratis och använda under veckan, via World Orienteering Day.
 
Här kan du också registrera din aktivitet.
 
Bildtext: Tim Robertson springer den nionde sträckan för Koovee 1 under helgens Tiomilakavlen. Fotograf: Kristina Lindgren.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter