Ytterligare en miljard i krisstöd – men: "Den enskilde motionären tappas fullständigt bort"
21.08.2020

Ytterligare en miljard i krisstöd – men: "Den enskilde motionären tappas fullständigt bort"

Orientering
Regeringen vill förlänga stödet till idrottsrörelsen med en miljard kronor för resten av 2020. Samtidigt föreslås undantag av ordningslagen. Men något väldigt viktigt har helt tappats bort, konstaterar SOFT:s ordförande Maria Krafft Helgesson.

Under fredagen presenterade regeringen ett förslag till förlängt stöd till idrottsrörelsen på en miljard kronor för resten av året. Samtidigt meddelades att förslag till undantag av ordningslagen för idrott och kultur skickas på snabbremiss. Förslaget handlar dock huvudsakligen om sittande publik och tar inte hänsyn till idrottsrörelsens bredd av evenemang.

Svensk idrott blöder ekonomiskt under coronapandemin och därför var det en stor lättnad när idrottsminister Amanda Lind meddelade att ytterligare en miljard föreslås att betalas ut som ekonomiskt stöd.

För många idrottsälskare och för idrotter som är beroende av publik kom ytterligare ett positivt besked: förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 50 personer kommer att ses över. Förbudet mot folksamlingar över 50 personer kvarstår, men regeringen vill göra undantag för vissa arrangemang med sittande publik. Kravet är att det ska vara ett avstånd på två meter mellan åskådarna. Folkhälsomyndigheten ska dessutom ange ett tak för hur många människor ett arrangemang som mest får ta in.

För flertalet idrottsförbund och för väldigt många aktiva runtom i landet blev dock fredagens presskonferens en besvikelse. Det ekonomiska stödet är självfallet ett stort glädjeämne, men det kom inga öppningar överhuvudtaget gällande arrangemang av exempelvis löplopp och orienteringstävlingar som inte har en avgränsad arena.

Riksidrottsförbundet (RF) kommer att svara på remissen för idrottsrörelsens räkning och poängtera att det är viktigt att regeringen inte avgränsar till enbart sittande publik utan dessutom tar hänsyn till idrottsrörelsens bredd av evenemang (läs mer här).

Under sommaren har Svenska Orienteringsförbundet och en rad andra specialidrottsförbund med liknande förutsättningar arbetat tillsammans med RF för att få regering och myndigheter att inse betydelsen av att regler och restriktioner utformas med hänsyn till de olika idrotternas speciella villkor.

Svenska Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson:

- Det går inte att jämföra en inomhussport med begränsad arena med en orienteringstävling där arenan består av flera kvadratkilometer skog. Dagens besked från regeringen var positivt för stora delar av idrottsrörelsen, men tyvärr ligger fokus på publik, pengar och underhållning snarare än på deltagare och folkhälsa. Jag tycker att den enskilde motionären tappas fullständigt bort i den här processen, vilket är oerhört allvarligt. Nu hoppas jag att regeringen snabbt tänker ett varv till och ser tankevurpan i det här förslaget.

***

 

Lästips:

Orienteringsförbundet: Regeringen blundar för folkhälsan

DN:s Johan Esk om regeringens förslag

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter