Kul att du testar nya orientering.se! Hittar du något som ser konstigt ut, rapportera det här!

Elitserien och A-cupen PreO

Elitserien och A-cupen består av en serie värdetävlingar med totalresultat, fördelade både tidsmässigt och geografiskt under året.

Elitserien infördes 2008 och består av en serie tävlingar fördelade både tidsmässigt och geografiskt under året. Som ett komplement till Elitserien infördes 2009 A-Cupen som har samma upplägg fast i A-klassen.

Programmet 2023Text
Förutsättningar för deltagare
Text
Aktuell totalställning
Text

Poängberäkning

I såväl Elitserien som A-cupen sker poängberäkningen enligt tabell nedan.

Totalsegrare i såväl Elitserien som A-cupen blir den med högsta totalpoängen efter alla etapper där varje tävlande får räkna de bästa resultaten/poängen, tex de 3 bästa av 5 tävlingar.

Vid delad placering på en etapp får båda deltagarna samma poäng = placeringen.

Vid lika totalpoäng räknas bästa etapplaceringar, dvs. i första hand flest etappsegrar, därefter flest andraplaceringar etc.

Plac

Poäng
Etapp 1-5

 

Plac

Poäng
Etapp 1-5

 

Plac

Poäng
Etapp 1-5

1

60

 

15

26

 

29

 12

2

54

 

16

25

 

30

 11

3

48

 

17

24

 

31

 10

4

43

 

18

23

 

32

 9

5

40

 

19

22

 

33

 8

6

38

 

20

21

 

34

 7

7

36

 

21

20

 

35

 6

8

34

 

22

19

 

36

 5

9

32

 

23

18

 

37

 4

10

31

 

24

17

 

38

 3

11

30

 

25

16

 

39

 2

12

29

 

26

15

 

40

 1

13

28

 

27

14

 

41-∞

 1

14

27

 

28

 13

 

 

 Poängberäkning 2023:

Tävlingsklasser

I precisionsorientering tävlar man i nedanstående klasser. Dessa är gemensamma för damer och herrar och är inte åldersindelade. För ungdomar upp till och med 12 år respektive upp till och med 16 år kan särskilda ungdomsklasser förekomma:

N

Nybörjare, klass utom tävlan med handledning och hjälp. Lätt bana som i huvudsak bygger på kartans svartbild. Kontrollbeskrivning kan även erhålles i klartext.

-12

Till och med 12 år. Nivå motsvarande N-klass.

C

En medelsvår bana, mellan B- och N-klass som dels bygger på kartans svartbild men även på brunbildsläsning.

B

Lätt A-bana utan s.k. falska kontroller. Finns även inslag av svartbildsläsning.

-16

Till och med 16 år. Nivå motsvarande B-klass.

A

Svår bana som i huvudsak bygger på kartans brunbild. S.k. falska kontroller kan förekomma, vilket innebär att ingen av alternativskärmarna är rätt.

Elit

Elitklass. Minst samma svårighetsgrad som A-klassen. S.k. falska kontroller kan förekomma, vilket innebär att ingen av alternativskärmarna är rätt. Begränsat deltagarantal, som regel endast de 30 högst rankade i Sverige.


Läs mer om tävlingsklasser under Discipliner & klasser.

Anmälan

Text

Anmälningsavgift

Anmälningsavgifterna för PreO och övriga grenar återfinns här.


Rätt att delta

I PreO har alla rätt att delta oavsett kön eller fysiska förutsättningar och tävlar i samma klass. Däremot görs uttagning till den högsta elitserieklassen enligt uttagningsreglerna nedan. De som inte tas ut till elitserieklassen deltar i A-cupen. 

  • Till samtliga deltävlingar sker uttagning enligt gällande rankinglista. Av de anmälda utses de 30 högst rankade (dvs tillämpning av gängse regler för uttagning till Elitklass). Därutöver kommer utländska deltagare.

Efter den första deltävlingen kan dessutom deltagare, som inte finns med bland de 30 högst rankade vid respektive deltävling, delta enligt följande:

  • Vid andra deltävlingen har deltagare med placering 1-10 från första deltävlingen rätt att delta.
  • Vid de följande deltävlingarna har de med placering 1-10 från den senaste deltävlingen + de 10 med högst poäng i den aktuella ställningen i Elitserien rätt att delta.

Uttagningskommittén (UK) kan även ta ut deltagare via så kallade Wild Cards till Elitserien, därav är det av största vikt att deltagare som behöver lämna återbud till elitserieklassen gör detta omgående.Åldersbegränsningar


Enligt TR 3.4.6, Rätt att delta i elittävling arrangerad på uppdrag av SOFT, gäller följande:

Vid individuell elittävling arrangerad på uppdrag av SOFT, exempelvis Swedish League samt Elitserien och A-cupen och testtävlingar till internationella mästerskap, ska deltagare under tävlingsåret fylla lägst 17 år.


Utländska deltagare på SM, i elitserien och A-cupen

Utländska deltagare får delta i tävlingarna och kan få seriepoäng, men inte rankingpoäng. Då deltävling även är SM-tävling får deltagare som inte uppfyller villkor för att tävla om SM delta, men tävlar således inte om det svenska mästerskapet. Läs mer om uppfyllda SM-villkor på SM-sidorna

Beräknade segrartider

Text

Världsrankingtävling, s k World Ranking Event (WRE)

Om en deltävling i Elitserien också skulle vara världsrankingtävling, en s k World Ranking Event (WRE), är det viktigt att du finns registrerad i IOF Eventor med ett s k IOF-person-id, vilket behöver anges vid anmälan till en WRE-tävling och för att du ska få tillgodoräkna dig världsranking på tävlingen.

För världsranking och registrering av IOF-person-id, läs mer här.

Priser och prispengar

Text