Så funkar det

Hittaut är ett av Sveriges största friskvårdsprojekt och finns idag på ca 70 orter runt om i Sverige. Kartan och digital teknik står i fokus och målet är att aktivera och få fler människor att uppleva och upptäcka naturen. Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) driver hittaut tillsammans med orienteringsklubbar runt om i Sverige.

2021 pågår Hittaut i Jönköping från 10 april fram till och med 9 oktober.

I väntan på att den stora papperskartan med 99 checkpoints skall släppas 8 maj så kommer vi på samma sätt som förra året att smygstarta med ett par extrasläpp. Först ut 10 april är området runt Stensholm i Huskvarna tätt följt av ett extrasläpp i Kaxholmen 17 april. Kartorna för extrasläppen kommer bara att finnas på hemsidan för nedladdning (se här) och egen utskrift alternativt att man nyttjar hittautappen. Checkpointsen går att registrera som vanligt och de flesta kommer sen också att finnas tryckta på den stora fysiska kartan. 


Kartan och checkpoints

Kartan är det centrala i hittaut. Den stora papperskartan som släpps 9 maj hittar du helt gratis på våra kartutlämningsställen eller som mindre pdf-filer för nedladdning och egen utskrift på samma sida. Du kan även se kartan direkt här på webben.

På grundkartan finns 114 checkpoints markerade. Dessa är uppdelade i olika svårighetsgrader enligt:

Grön = lätt, kan nås med barnvagn och rullstol

Blå = lätt/medel, kan sitta lite längre från stigen 

Röd = medelsvår, längre ut i terrängen och du kan behöva leta mer efter checkpointen

Svart = svår, våra svåraste checkpoints som ligger längst ut i terrängen

Checkpoint nummer 100 är unik, unik på så sätt att den bara finns tillgänglig under våra fem checkpointdagar. Men den kan även dyka upp på andra evenemang, håll utkik på vår webbplats.

Med hjälp av kartan och/eller GPS besöker du respektive checkpoint som är markerad med en aluminiumstolpe och en bokstavskod. Denna kod kan du sedan registrera här på webben för chans att vinna priser i vår utlottningar.

För mer detaljerad information om checkpointsen, se vår checkpointsbeskrivning. Där framgår mer exakt var stolpen sitter men kom ihåg att den alltid sitter i mitten av ringen.


Checkpointssläpp vid våra checkpointdagar

Fem gånger under säsongen ordnar vi checkpointdagar. Då kan du komma och träffa oss och hämta en ny karta med 15 nya färska checkpoints. Även checkpoint 100 kommer att finnas tillgänglig under dessa dagar. Har du vunnit pris i vår dragning kan du även hämta detta då. Checkpointsläppen kommer så klart även att finnas tillgängliga på flera av våra utdelningsställen samt för nedladdning här nedanför.

  • Checkpointsläpp 3:     Lördag 5 juni kl. 10-13: Ulvsmålen, Lekeryd
  • Checkpointsläpp 4:     Lördag 3 juli kl. 10-13: Tahe
  • Checkpointsläpp 5:     Lördag 7 augusti kl. 10-13: Lekeryd
  • Checkpointsläpp 6:     Lördag 4 september kl. 10-13: Taberg
  • Checkpointsläpp 7:     Lördag 25 september kl. 10-13: IKHP Huskvarna

Nedladdningsbara kartor:

Registrera dina checkpoints

När du tagit en checkpoint eller innan du går ut, kan du registrera en användare vilket du gör direkt här på hemsidan. Du kan då registrera checkpoints, se din och andras utveckling och är också med och tävlar om fina priser. Varje checkpoint du registrerar på hemsidan blir en lottsedel och du kan vinna priser. Det är värdefullt att du registrerar dig, eftersom framtida bidrag från kommunen delvis bygger på antalet användare och utan bidrag kan vi inte genomföra projektet. 

Totalt kommer det att finnas 205 checkpoints att hitta. Registrerar du alla är du även med i en särskild utlottning av priser när säsongen är slut.

Mer om priser och vinstdragningar hittar du via vinstdragningar.


Följ oss på Facebook och Instagram

facebook, instagram.png

   Facebook: hittaut.nu Jönköping                 Instagram: hittautjonkoping


Hittautstolpen - den du letar efter

Vid varje checkpoint sitter en hittautstolpe, dryga metern hög. På stolpen finns förutom hittautdekaler och ordningsnumret, även kodbokstäver som du använder vid registreringen.

Hittut Hudiksvall


Fel på en checkpoint?

Om en checkpoint saknas, är sönder eller har andra felaktigheter är vi tacksamma om ni rapporterar detta. På så vis kan vi snabbt åtgärda problemet och upprätthålla kvalitén. Du kontaktar oss via jonkoping@hittaut.nu.

Våra partners