Nyheter

Hittaut Ovanåker start 28 april

ovanaker titelbild ovanaker titelbild
Den 28 april drar vi äntligen igång årets Hittaut-säsong! Kartan är som vanligt gratis och hämtas i kartställ på utvalda platser. Du har ända tom 3 oktober på dig att leta våra totalt 126 checkpoints.

karta1karta

Hämta en karta - den är gratis!

Vår stora och detaljerade karta är nyckeln för att kunna Hittaut. Kartan är gratis och du hittar den på ovan nämnda platser. Men inte förren den 28 april då vi fyller på löpande under förmiddagen. När du ändå hämtar en karta - ta även en till en granne, kompis eller kollega som du tycker borde hänga med ut och upptäcka nya platser och få motion på köpet... Du kan som vanligt även använda appen Hittaut som är gratis att ladda ner. Där kan du registrera ett konto, registrera checkpoints samt navigera med hjälp av kartan samt din gps-funktion. Detta ger en trygghet som gör att alla kan testa att Hittaut! 

För det är precis vad Hittaut handlar om... Att upptäcka sin närmiljö! Med karta i handen. Navigera till våra totalt 126 checkpoints och upptäck lika många platser. Kanske hittar du ett nytt smultronställe, en vacker skog som skänger lugn eller bara en vacker utsikt. 

Precis som tidigare år har vi valt ut lite nya kartområden. Årets nyheter är Vinströmmen och Grängsbo gruva. Dessutom har kartorna kring både Alfta och Edsbyn uppdaterats och bjuder på en del tätortsnära utmaningar. Och så får du såklart inte missa en vacken vandring längs med flottarleden i Runemo där vi satt ut 5 checkpoints. 

Checkpoints för alla!

Börja med de gröna checkpointsen. De är enklast och går allt som oftast att nå med cykel, barnvagn eller rörelsefordon. De blå checkpointsen sitter lite på sidan av stigen och bjuder in till att upptäcka skogen lite mer. Röda och svarta lite längre ut i terrängen och kräver lite mer orienteringsförmåga - perfekt när du blivit varm i kläderna. 

Hittaut passar alla åldrar och du behöver inga förkunskaper - utan lär dig på vägen. Det bästa är att du får motion för både kropp och knopp - samtidigt som du upptäcker en massa nya, vackra platser i Ovanåkers kommun. Kom ihåg att registrera ett konto på hemsidan eller via appen så att du kan hålla koll på din utveckling och jämföra dig mot andra i våra topplistor. 

Ovanåkers största friskvårdsprojekt

Förra året lockades över 1850 deltagare att ta tillsammans över 66 000 checkpoints. Helt fantastiska siffror för folkhälsan - som vi hoppas att ni ska hjälpa oss att slå i år genom att fortsätta vara goda ambassadörer för Hittaut. Dela gärna med dig av dina utflykter med #hittautovanåker #tyckeromovanåker

När vi blivit så många som hittar ut är det också viktigt att vi hjälps åt att påminna varandra om vad som gäller när vi vistas i naturen. Först och främst - lämna bilen hemma! Hittaut är en friskvårdsaktivitet och ingen tävling. Måste du använda bilen för att ta dig till ett kartområde - parkera då på angiven plats (markerat med P på kartan) och kör inte på privata vägar.

Och kom ihåg att respektera allemansrätten - som ger dig som deltagare i Hittaut både frihet att vistas i naturen, men även skyldigheter att respektera både djur, natur och markägare. Lämna inga spår efter dig när du hittar ut!

Tillsammans hjälps vi åt att skapa ytterligare ett succéår av Hittaut Ovanåker. Lycka till! 

ovanaker oversikt