Så funkar det

Årets projekt pågår tom 6 oktober 2019

Kort om Hittaut Ovanåker

Hittaut är ett friskvårdsprojekt med karta och modern teknik i fokus och som finns på ca 33 platser runt om i Sverige. Det är ett enkelt och roligt sätt att få motion samtidigt som du upptäcker nya och vackra platser runtomkring din kommun. Den detaljerade kartan med ett stort antal checkpoints delas ut gratis till alla hushåll inom kartans område. Du väljer själv om du vill gå, springa eller cykla till checkpointsen. Du kan hitta ut när du vill, hur du vill och med vem du vill!

Kartan och checkpoints

Hela projektet bygger på en stor och detaljerad karta som du får gratis  - tryckt på papper, digitalt via vår hemsida eller via APP i din smartphone. På kartan finns så kallade checkpoints markerade med ringar. Dessa är uppdelade i fyra olika svårighetsgrader – grön, blå, röd och svart, där grön är lättast och svart är svårast (precis som slamombackar). Varje checkpoint är utmärkt i naturen med en aluminiumstolpe med en bokstavskod.


Din uppgift är att hitta dem – med karta, gps eller smartphone. Det går utmärkt att gå, jogga, springa eller cykla. De gröna checkpointsen ska vara tillgängliga för rörelsehindrade, eller för dig som vill ha med cykel eller barnvagn – så alla kan vara med!


När du har hittat din första checkpoint noterar du bokstavskoden. Den kan du sedan registrera på hittaut.nu/ovanaker eller via vår app i smartphone. Att skapa ett konto är såklart helt kostnadsfritt!

Totalt kommer det finnas 116 checkpoints att hitta under 2018. 110 finns på den ursprungliga kartan och ytterligare 6 stycken släpps i samband med våra Hittaut-träningar i september. Checkpointsen är uppdelade i olika svårighetsgrader enligt:

 Grön = lätt, kan nås med barnvagn och rullstol

 Blå = lätt/medel, kan sitta lite längre från stigen 

 Röd = medelsvår, längre ut i terrängen och du kan behöva leta mer efter checkpointen

 Svart = svår, våra svåraste checkpoints som ligger längst ut i terrängen          

Du hittar en webbkarta och registrering här på hemsidan och fysiskt finns den gratis att hämta på flera platser, för hela listan se Här finns kartan. 

För mer detaljerad information och checkpointsen, se checkpointsbeskrivning  via menyn.

Du kan även ladda ner vår APP för att få tillgång till karta och checkpoints digitalt! Där eller på hemsidan kan du registrera dina tagna checkpoints och på så sätt vara med i utlottningen av fina priser (läs mer om våra vinstdragningar här)


Leta checkpoints med karta, gps eller smartphone

Extra checkpointssläpp vid våra Hittaut-träningar

Hittaut-träningar – 3 st extra checkpoints per tillfälle!

Vid två tillfällen erbjuder vi speciella hittaut-träningar, där du får chans att träffa andra hittaut:are, springa/gå en kort motionsorientering samt träffa några av våra samarbetspartners. Dessutom kommer tre extra checkpoints att finnas tillgängliga/släppas på varje träning, så missa inte dessa!

  • hittautut-träning # 1, augusti, Bäck-området, Edsbyn

  • hittaut-träning # 2, lör 14 september, kl 10-12, Kvarnstugan, Alfta (bakom Tennishallen

Här på vår hemsida hittaut.nu/ovanaker och på facebook.com/hittautovanaker kommer vi presentera mer information om respektive träning.

Registrera dina checkpoints

När du tagit en checkpoint eller innan du går ut, kan du registrera en användare vilket du gör direkt här på hemsidan. Du kan då registrera checkpoints, se din och andras utveckling och är också med och tävlar om fina priser. Varje checkpoint du registrerar på hemsidan blir en lottsedel och du kan vinna priser. Det är värdefullt att du registrerar dig, eftersom framtida bidrag från kommunen delvis bygger på antalet användare och utan bidrag kan vi inte genomföra projektet. 

Totalt kommer det därmed att finnas 116 checkpoints att hitta - 110 markerade på kartan samt 6 st extra checkpoints. Registrerar du alla är du även med i en särskild utlottning av priser när säsongen är slut.

Mer om priser och vinstdragningar hittar du via "vinstdragningar". 

Allemansrätten – inte störa, inte förstöra

Eftersom allt deltagande inom Hittaut:s ramar sker på ”egen risk” och eget initiativ så är det också viktigt att du som deltagare är påläst om vad som gäller när du vistas i skog och mark.


Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen och tillåter oss en hel del friheter. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, motionerar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Här har vi valt ut de viktigaste punkterna som berör dig som Hittaut-deltagare berörs av:


Tänk på detta när du nyttjar Hittaut:

  • Du får gå cykla och rida nästan överallt i naturen så länge du inte gör skada. Men du får inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark (t ex åkrar).

  • Du får gå, cykla och rida på privata vägar.

  • Du får inte köra bil, motorcykel eller moped i naturen. Du får heller inte köra på stigar, privata tomter, parkvägar eller motionsspår.

  • Du får tälta en natt på samma plats utan att fråga markägaren.

  • Du får göra upp en liten eld om du är försiktig och det inte är torrt eller blåser hårt..

  • Du får inte lämna kvar eller kasta något skräp i naturen!

  • Du får inte jaga, störa eller skada något djur. Det är tex förbjudet att ta fågelägg eller röra djurens bon eller ungar. Du får ej heller inte fiska utan fiskekort.

  • Hundar får inte vara lösa i naturen under tiden 1 mars – 20 augusti. Det bästa är alltid att ha hunden kopplad i naturen!


Vi kan sammanfatta det hela med att inte störa, inte förstöra!

Känner du dig osäker på vad som gäller eller vill veta mer om Allemansrätten – besök gärna:

http://www.naturvardsverket.se/allemansratten (källa till ovanstående fakta om Allemansrätten)

hittaut hudik

Hittautstolpen - den du letar efter

Varje checkpoints har en en Hittaut-stolpe, dryga metern hög. På stolpen finns förutom Hittaut-dekaler och ordningsnumret, även en kodbokstav som du ska notera och sedan registrera in på ditt konto här på hemsidan eller via vår app (som du laddar ner gratis via Appstore eller GooglePlay).

Hittutstolpe Hudiksvall

Fel på en checkpoint?

Hittar du inte en checkpoint och tror den saknas – vänligen rapportera detta via ovanaker@hittaut.nu eller via vår hemsida. Du kan också besöka oss på facebook.com/hittautovanaker för att se om vi skrivit statusrapport för någon aktuell checkpoint. 

Följ oss på facebook och instagram

facebook, instagram.png

   Facebook: Hittaut Ovanåker                                                        Instagram: #hittautovanåkerVåra partners