Så funkar Hittaut

vett och etikett

Hittaut Ovanåker 2021 pågår 28 april - 3 oktober

Kort om Hittaut Ovanåker

Hittaut är ett friskvårdsprojekt med karta och modern teknik i fokus och som finns på ca 85 platser runt om i Sverige. Det är ett enkelt och roligt sätt att få motion samtidigt som du upptäcker nya och vackra platser runtomkring din kommun. Den detaljerade kartan med ett stort antal checkpoints delas ut gratis till alla inom kartans område. Vill du inte använda papperskartan finns den även digitalt att tillgå via appen Hittaut (gratis) eller här på hemsidan.

Du väljer själv om du vill gå, springa eller cykla till checkpointsen. Du kan hitta ut när du vill, hur du vill och med vem du vill! Hittaut du också!

stolpen

Kartan och checkpoints

Hela projektet bygger på en stor och detaljerad karta som du får gratis  - tryckt på papper, digitalt via vår hemsida eller via APP i din smartphone. På kartan finns så kallade checkpoints markerade med ringar. Dessa är uppdelade i fyra olika svårighetsgrader – grön, blå, röd och svart, där grön är lättast och svart är svårast (precis som slamombackar). Varje checkpoint är utmärkt i naturen med en aluminiumstolpe med en bokstavskod.

Din uppgift är att hitta dem – med karta, gps eller smartphone. Det går utmärkt att gå, jogga, springa eller cykla. De gröna checkpointsen ska vara tillgängliga för rörelsehindrade, eller för dig som vill ha med cykel eller barnvagn – så alla kan vara med!

När du har hittat din första checkpoint noterar du bokstavskoden. Den kan du sedan registrera på hittaut.nu/ovanaker eller via vår app i smartphone. Att skapa ett konto är såklart helt kostnadsfritt! För varje checkpoint-kod du registrerar får du en vinstchans i våra dragningar. Mer om priser och vinstdragningar hittar du via "vinstdragningar".

Totalt kommer det finnas 126 checkpoints att hitta under 2021 i Ovanåkers kommun. De finns i Alfta-Runemo, Roteberg-G:a Landsvägen, Edsbyn-Borgen-Gårdtjärnsberget, Vinströmmen och Grängsbo gruva.

svårighetsgrader

Svårighetsnivåer

Varje checkpoint är markerad med en färg, som berättar hur pass "svår" den är att orientera till. Färgskala följer samma upplägg som slalombackar - dvs de gröna är enklast och de svarta är svårast.

 • Grön = mycket lätt, kan nås med barnvagn, cykel och rörelsefordon. Dessa ska ALLA kunna ta!
 • Blå = lätt, kan sitta en liten bit från stigen, eller intill en mer svårframkomlig stig
 • Röd = medelsvår, längre ut i terrängen och du kan behöva leta mer efter checkpointen
 • Svart = svår, våra svåraste checkpoints som ligger längst ut i terrängen          

Du hittar en webbkarta och registrering här på hemsidan och fysiskt finns den gratis att hämta på flera platser, för hela listan se Här finns kartan. 

För mer detaljerad information och checkpointsen, se checkpointsbeskrivning  via menyn.

Du kan även ladda ner vår APP för att få tillgång till karta och checkpoints digitalt! Där eller på hemsidan kan du registrera dina tagna checkpoints och på så sätt vara med i utlottningen av fina priser (läs mer om våra vinstdragningar här)


Papperskartan

Kartan är gratis och delas ut i ställ runt om i Ovanåkers kommun. Den finns inte att tillgå innan startdatumet.
Här kan du se vart våra ställ finns utplacerade. .

När du hittar ut med papperskartan behöver du själv orientera dig fram till våra checkpoints. Varje checkpoint är markerade med en ring på kartan och en stolpe med Hittaut-dekal i verkligheten. Varje stolpe har en hemlig kod (en bokstav). Den får du anteckna och sedan rapportera in via vår hemsida eller app. För varje checkpoint du tar så är du med i utlottningen av priser.


ovanaker oversikt

Smartphone / APP

Med vår APP Hittaut kan du se vår karta digitalt, zooma och även slå på telefonens gps-funktion för att få hjälp med att se vart du är. I övrigt är det samma kartbild som papperskartan. För att använda din smartphone för att hitta ut behöver du ladda ner vår APP som är gratis. Den heter Hittaut och finns att hämta för Android och Apple (tyvärr ingen app för Windows phone). Den officiella appen har vår "logo" som ikon och drivs av Svenska orienteringsförbundet. Du kan ladda ner den via nedanstående länkar:


Länk till appstore är följande (Iphone/Ipad):
https://itunes.apple.com/us/app/hittaut.nu/id1001572453?l=sv&ls=1&mt=8

Länkt till Google Play (Android):
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.oringen.hittaut&hl=sv

När du väl laddat hem appen bejöver du logga in. Antingen kan du skapa ett nytt konto eller logga in befintligt om du redan är deltagare. Har du ännu inget konto kan du registrera ett nytt via appen, men har du ett sedan tidigare behöver du alltså inte skapa ett nytt konto för appen, utan hemsidan och appen är synkade.

Dina registreringar i appen kommer direkt in på ditt konto, så genom att använda appen behöver du inte längre logga in på hemsidan. Vissa funktioner - så som topplistor finns dock inte i appen, utan bara på hemsidan.

Allemansrätten – inte störa, inte förstöra

upptäck
Eftersom allt deltagande inom Hittaut:s ramar sker på ”egen risk” och eget initiativ så är det också viktigt att du som deltagare är påläst om vad som gäller när du vistas i skog och mark.


Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen och tillåter oss en hel del friheter. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, motionerar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Här har vi valt ut de viktigaste punkterna som berör dig som Hittaut-deltagare berörs av:


Tänk på detta när du nyttjar Hittaut:

 • Du får gå cykla och rida nästan överallt i naturen så länge du inte gör skada. Men du får inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark (t ex åkrar).

 • Du får gå, cykla och rida på privata vägar.

 • Du får inte köra bil, motorcykel eller moped i naturen. Du får heller inte köra på stigar, privata tomter, parkvägar eller motionsspår.

 • Du får tälta en natt på samma plats utan att fråga markägaren.

 • Du får göra upp en liten eld om du är försiktig och det inte är torrt eller blåser hårt..

 • Du får inte lämna kvar eller kasta något skräp i naturen!

 • Du får inte jaga, störa eller skada något djur. Det är tex förbjudet att ta fågelägg eller röra djurens bon eller ungar. Du får ej heller inte fiska utan fiskekort.

 • Hundar får inte vara lösa i naturen under tiden 1 mars – 20 augusti. Det bästa är alltid att ha hunden kopplad i naturen!

 • Parkera på anvisade platser! Finns utmarkerade med "P" på vår Hittaut-karta


Vi kan sammanfatta det hela med att inte störa, inte förstöra!

Känner du dig osäker på vad som gäller eller vill veta mer om Allemansrätten – besök gärna:

http://www.naturvardsverket.se/allemansratten (källa till ovanstående fakta om Allemansrätten)Felsökning / problem

Hjälp med appen  / problem att logga in

Om du inte kan logga in i appen med dina användaruppgifter från hemsidan, så testa följande:

1. Kontrollera att du skrivit rätt email och lösenord
2. Kommer du fortfarande inte in via appen ska du ändra tidsinställningen i din mobil, så att klockan går på nätverket och inte är inställt manuellt.
3. Fungerar inte ovanstående. Testa att begära spara om ditt lösenord via hemsidan och Mina inställningar. Då synkas det till appen och det bör gå att logga in igen.

4. Säkerställ att du inte har några å,ä,ö eller andra konstiga tecken i ditt lösenord. Prova att byta lösenord via hemsidan.¨

Har du fortsatt tekniska problem? Rapportera dessa till hittaut@orientering.se

Saknas en checkpoint?

Hittar du inte en checkpoint och tror den saknas – vänligen rapportera detta via ovanaker@hittaut.nu eller via vår hemsida. Du kan också besöka oss på facebook.com/hittautovanaker för att se om vi skrivit statusrapport för någon aktuell checkpoint. 

Vi inväntar två rapporter innan ev åtgärd utförs.

Allt som oftast beror det på den som orienterar... Så ge inte upp i första taget =)

Följ oss på facebook och instagram

facebook, instagram.png

   Facebook: Hittaut Ovanåker                                                        Instagram: #hittautovanåker @hittautovanakerVåra partners