02.05.2024

Orientera på Österlen

Orientering
Bäckhalladalen - ett unikt naturområde med spännande orientering

Inte så många Skånska orienterare har haft chansen att utforska terrängen på Österlen och Simrishamns kommun. I en gemensam satsning från Simrishamns OK och Skånes Orienteringsförbund, genom projektet Unga Hittar ut, har en rad nya orienteringskartor ritats i kommunen och öppnat upp en rad nya möjligheter  

Ett utav dessa områden är Bäckhalladalen som bjuder på intressant och kul orientering i en unik terräng. Utöver intressanta geologiska fenomen som böljeslagsmärken bjuder Bäckhalladalen på en mängd olika naturtyper på samma yta som ofta för tankarna till södra Europa. Kontrasterna är stora, från öppna betesmarker som påminner om fjällandskap till täta buskage som för tankarna till Hong Kongs bergsdjungel. Det hela ger en väldigt exotisk upplevelse i en väldigt upplevelserik terräng. 

Du kan redan idag besöka området genom att ge dig ut och leta checkpoints inom Hittaut Simrishamn. I området återfinner du ett fyrtiotal checkpoints med varierande svårighetsgrader. Papperskartor finns på en rad olika utlämningsställen i kommunen och är gratis att hämta. 

Kartan håller hög kvalité och redovisar terrängen på ett bra sätt som uppfyller kraven i specifikationen för orienteringskartor. Vegetationen redovisas på ett rättvist och korrekt sätt så att slumpmoment och oflyt i orienteringen kan undvikas. Här har kartritaren Per-Ola Olsson jobbat mycket med de små detaljerna för att öka läsbarheten i en komplex och unik terräng, så att det är en fröjd som orienterare att använda kartan för att hitta rätt. 

RELATERADE NYHETER

20240521 103906
Isak Gustafsson Praktik
Vårträffen Alla Kontroller
Vårträffen 22 maj 2024
20240317 111513 (1)
Start för Ungoteket i Skåne 2024
Fler nyheter