Gustav Nordström under säsongspremiären i Arvidsjaur i början på december 2023.

Bild: Tilda Andersson

18.01.2024

Gustav Nordström gör VM-debut i skidorientering som 34-åring

Skidorientering
Som förstaårssenior 2010 vann Gustav Nordström SM-guld i skidorientering och åkte världscup. Nu 14 år senare är han tillbaka som skidorienterare och ska åka VM i Österrike. ”Det är kul att tävla och jag ser verkligen fram emot VM”, säger 34-åringen.

Efter en lång karriär som längdåkare med världscupmeriter och ett inhopp i Ski Classics, som inte gick enligt plan, är gävlesonen Gustav Nordström efter 14 år tillbaka i det svenska landslaget i skidorientering.

Efter en andra- och en tredjeplats vid uttagningstävlingarna i Östersund tog sig IFK Umeå-åkaren in i VM-truppen.

Var det en plan att du skulle sikta på VM i skidorientering?
– Jag hade väl tänkt åka en del skidorientering i vinter men visste väl inte riktigt hur mycket. Jag åkte till tävlingarna i Arvidsjaur första helgen i december och det kändes ganska bra. Jag tränar inte lika mycket som förr men tycker ändå jag är i ganska bra form, berättar Gustav.

I Arvidsjaur blev han femma på sprinten och trea på masstarten.

– Det gick rätt bra där trots att jag inte tränat skidorientering specifikt. Då tänkte jag att jag borde åka till Östersund och åka uttagningstävlingarna där och köra en del skidO-träning innan. Där någonstans började jag tänka på att det kanske skulle finnas en möjlighet att ta sig till VM, berättar han.

Väl där blev Gustav tvåa på masstarten, 20 sekunder bakom vinnaren Jonatan Ståhl. På medeldistansen slutade han trea bakom Ståhl och Isak Lundholm. Därmed blev det lätt för förbundskapten Martin Hammarberg att ta ut Gustav i VM-truppen.

– Det har gått stabilt på tävlingarna men inget riktigt på topp och jag kanske inte haft den riktiga attacken. Eftersom jag inte åkte uttagningstävlingarna i Finland så visste jag att jag behövde två resultat från Östersund. Jag fick hålla tillbaka lite för att inte riskera något stort misstag, eller att det skulle hända något med utrustningen, förklarar han.

Hur kul ska det bli med VM?
– Det är roligt att tävla internationellt och möta de bästa. Jag ser verkligen fram emot tävlingarna. Jag hoppas kunna toppa formen lite bättre. Jag har hunnit få in ytterligare lite specifik träning.

Vad sätter du för mål?
– Det är väldigt svårt när jag inte åkt så mycket. Jag tror och hoppas att det är rimligt att få med sig en eller gärna två topp tio-placeringar. Sedan drömmer man ju om att få till det där topploppet där allt stämmer och att det ska räcka till medalj. Det kanske många skulle skaka på huvudet åt men mycket kan hända i skidorientering. Har man en bra dag, bra skidor och det är några svåra vägvalssträckor så kanske några går bort sig. Då kanske man är med där. Men realistiskt är topp tio-placeringar.

På meritlistan som skidorienterare har Gustav silver och brons från Junior-VM. Som förstaårssenior tog han SM-guld i masstart 2010.

– Det är väl bästa prestationen jag gjort i sporten, säger Gustav.

Vintern där efter valde han att fokusera på längdåkning och där gick det allra bäst i sprint. Gustav har åkt ett antal världscuptävlingar i den svenska landslagsdräkten och främsta insatsen är tolfteplatsen i Planica 2016.

Inför vintern 2022 så valde Gustav att satsa mot Ski Classics i det estniska laget Team Nordic Jobs Worldvide. Men en lavinolycka Gustav var med om i början på maj 2021ställde till det i den satsningen.

Lavinolyckan inträffade då han tillsammans med två vänner åkte turskidor på Grönfjället öster om Kittelfjäll. Han hade oturen att dras med i lavinen och kanade cirka 300 meter neråt men klarade sig ändå ganska bra från olyckan. För Gustav drogs en armbåge ur led och det blev några veckor i gips.

– Det blev lite olyckligt. Jag hade börjat prata med det estniska långloppsteamet och sedan var jag med om lavinolyckan. Då var jag i valet och kvalet om jag skulle göra den långloppssatsningen. Jag hoppades det skulle fungera med det var väl lite naivt. Jag kunde inte köra styrka eller stakning långt in på hösten. Det var lite synd men jag ångrar inte att jag försökte, även om det blev dålig tajming, berättar Gustav.

Porträtt Gustav Nordström.

Gustav Nordström i samband med Ski Classics i Orsa Grönklitt december 2021. Bild: Johan Trygg.

Som långloppsåkare har Gustav ändå en del tidigare meriter. 2012 åkte han Vasaloppet och blev 33:a. Samma år vann han även 7-mila på rekordtid och i fem mil långa Dundret Runt spurtade han om segern med Marcus Hellner 2016, men fick ge sig med några centimeter.

Nu är det dock skidorientering som gäller igen och VM i Ramsau, Österrike. Mästerskapet startar på tisdag 23 januari med sprint. Dagens efter är det jaktstart och de två tävlingarna kommer sändas direkt i SVT.

– Det är kul att tävla oavsett idrott och jag ser verkligen fram emot VM, avslutar Gustav Nordström.

Bildtext toppbild: Gustav Nordström under säsongspremiären i Arvidsjaur i början på december. Bild: Tilda Andersson.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter