Hanna Lundberg och Noel Braun JVM 2023

Bild: Johan Trygg

02.06.2023

Här är den svenska truppen till JVM 2023

Orientering
Nu är det klart vilka löpare som kommer representera blågult på JVM i Rumänien, Baia Mare, i sommar. Det har varit allt annat än lätt för juniorförbundskaptenerna Annika Billstam och Thomas Landqvist att ta ut truppen.
– Vi har en unik bredd och otroligt hög nivå på våra juniorer i Sverige just nu. Jag är jätteimponerad över de prestationer jag sett när vi varit ute på Swedish League-tävlingar under våren. Det har varit en utmaning för Thomas och mig att ta ut årets JVM-trupp, berättar Annika Billstam. 

JVM-truppen till Rumänien:

Damer:
Alva Björk, OK Pan-Kristianstad
Klara Borg, Södertälje-Nykvarn OF
Alice Ek, Nyköpings OK
Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK
Elsa Sonesson, Falköpings AIK
Alma Svennerud, Karlskrona SOK

Reserver:
Amanda Granqvist, OK Ravinen
Tilda Palm, IK Hakarpspojkarna

Herrar:
Noel Braun, Växjö OK
Hannes Mogensen, OK Ravinen
Albin Warvelin, Attunda OK
Arvid Skepp, Sävedalens AIK
Marcus, Stenebo, Attunda OK
Linus Wernström, Växjö OK

Reserver:
Lukas Larsson, OK Skogshjortarna
William Sturesson, Göteborg-Majorna OK

Junior-VM avgörs i år i norra Rumänien intill gränsen till Ungern och Ukraina. Det är typisk kontinental terräng med blandad vegetation som väntar löparna på skogsdistanserna.

– Det är mycket intensivt tävlingsprogram med fem tävlingar på sex dagar, vilket ställer höga krav och fokus på återhämtning och förmåga att ställa om inför nästa tävling. Ett bra tillfälle att träna på och skaffa sig mästerskapserfarenhet, berättar Annika Billstam och fortsätter:

– Det är en annan typ av orienteringsteknik som krävs i kontinental terräng. Det är exempelvis viktigt att se och snabbt förstå kurvbilden för att inte ta eller tappa för mycket höjd under längre vägvalssträckor, i kombination med att hitta löpbara stråk genom grönare vegetation för att bibehålla fart.

Hur ser förberedelserna ut inför JVM?
– Inför JVM i år är det lite speciellt. Vi har valt att ha ett pre-camp på hemmaplan, då vi åker upp till Idre några dagar under midsommarveckan. Tittar man på kartklipp så är Idre faktiskt bland det mest relevanta vi kan hitta på hemmaplan. Själva hårdheten i marken och vegetationen som väntar i Rumänien är inte densamma men svåra kontroller i detaljfattiga sluttningar och kupering kommer vi att få träna på. Vårt mål är att erbjuda träningar med hög kvalité och att lära känna varandra, så vi känner oss trygga tillsammans som grupp när vi är på plats på JVM. Och så ska vi passa på att fira midsommar tillsammans, det blir kul!

Junior-VM börjar den 3 juli med sprint och avslutas med stafett den 8 juli.

Mer information om tävlingarna finns här

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter