Svensk Orientering logotyp
01.07.2020

Nu lanseras Stjärnkampen – en sammansvetsande utmaning för alla ungdomar

Orientering
I september startar Stjärnkampen, en föreningsutmaning för ungdomar 13-16 år. Tillsammans i träningsgruppen genomförs uppdrag med fokus på glädje, gemenskap och utveckling. Varje uppdrag ger en stjärna, och det gäller att samla så många som möjligt.

I de yngre tonåren är det relativt många som lämnar föreningsidrotten. Det gäller såväl för svensk orientering som för svensk idrott i stort. Svenska Orienteringsförbundets nya satsning Stjärnkampen, som sjösätts den 1 september, har som övergripande vision att fler ungdomar ska stanna kvar i vår verksamhet tack vare delaktighet och kompisskap i föreningen.

Alla ungdomar ska känna sig delaktiga och värdefulla i föreningsverksamheten utan att känna krav på att vara tävlingsaktiva. Målsättningen är att hjälpa och stötta föreningsledare i deras träningsverksamhet genom att erbjuda ett koncept med varierande övningar av hög kvalité. På förenings- och distriktsnivå är visionen att föreningar och distrikt ska sporra och utmana varandra samt att klyftorna ska minska mellan föreningar med olika kompetens, erfarenhet och resurser.

- I stadiet då vi idéspånade var det tydligt att Stjärnkampen skulle rikta sig till ungdomar, att det var ett koncept bara för dem. Men ju mer vi arbetat med konceptet, desto tydligare inser jag vilket bra stöd Stjärnkampen även kommer att bli för ungdomsledarna. Jag hoppas verkligen att många ledare kommer känna att uppdragen i Stjärnkampen bidrar till att spara förberedelsetid inför träningarna. Och såklart även att ledarna får hjälp och förutsättningar till ett varierat träningsupplägg, säger Moa Olsson, barn- och ungdomsutvecklare.

Så funkar det

Först går ungdomsledaren in på Stjärnkampens hemsida och anmäler ett lag för sin träningsgrupp.

Därefter väljer laget olika uppdrag som också genomförs; det finns fyra olika kategorier med en mängd uppdrag som ungdomarna genomför tillsammans.

Efter varje genomfört uppdrag laddar ledaren upp ett bildbevis på hemsidan och laget erhåller då en stjärna, och stjärnor gäller det att samla så många som möjligt av. I topplistan kan lagen se hur de ligger till och även jämföra sig med andra lag och föreningar.

Stjärnkampen har fem ambassadörer som representerar våra fyra landslag. Dessa landslagsstjärnor kommer att presentera varsitt uppdrag under säsongen.

Det lag som samlat flest stjärnor vid säsongens slut har störst chans att vinna ett besök från två utav Stjärnkampen ambassadörer, Karolin Ohlsson och Simon Imark.

- Stjärnkampens styrka tycker jag är det varierade utbudet av uppdrag som fångar upp de områden som bygger ungdomarna och lagets helhet. För mig var det viktigt att inte bara fylla uppdragen med orienteringsteknik, utan även väva in uppdrag kring exempelvis barnens spelregler, skador och kost, säger Moa Olsson.

Premiär den 1 september

Stjärnkampen startar den 1 september 2020 och pågår till den 31 januari 2021. Redan nu kan ungdomsledarna anmäla ett lag för sin träningsgrupp på Stjärnkampens plattform. Ledaren har sedan en viktig roll som lagets administratör under hela Stjärnkampen-säsongen.

Läs mer och anmäl ett lag på Stjärnkampens hemsida

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter