15.06.2023

Programmet klart för Stafettligan 2024

Orientering
Programmet för den nya stafettligan som startar 2024 är nu klart. Konceptet med den framtida ligan är att Sveriges orienteringsföreningar kan tävla mot varandra i ett antal utvalda stafetter under året för att med totalresultatet konkurrera om den åtråvärda titeln som Sverige bästa stafettklubb.

”Delad glädje är dubbel glädje”, finns det ett uttryck som lyder och det är en särskild känsla att få springa tillsammans som ett lag. Stafett, eller budkavle som det också heter, har länge varit en central del i svensk orientering. Taktik och strategi kan avgöra, rutin och jämn prestation har stor betydelse och gemenskapen klubbkamrater emellan tänder verkligen en kämpaglöd hos många. Med detta i åtanke låter det nästan som en självklarhet att Sverige bör ha en stafettliga inom just orientering.

Efter att Svenska Orienteringsförbundet bestämt sig för att starta en stafettliga har en arbetsgrupp under våren utvecklat en lämplig konceptplan som i juni överlämnades till förbundet för beslut. I konceptplanen står det att stafettligan ska:

  • Vara en attraktiv målsättning och upplevelse för föreningar och löpare på alla nivåer och utgöra en grund i utvecklingen av den svenska stafettkulturen inom orientering. 
  • Lyfta intresset för stafetter både hos arrangörer och deltagare.
  • Inspirera och öka deltagandet hos breddlöpare under elitskiktet
  • Ha deltävlingar som är intressanta för media och publik och därmed bidrar till ökad synlighet för svensk orientering.

För att inte belasta ett redan hektiskt tävlingsprogram kommer deltävlingarna bestå av befintliga stafetter eller kombineras med andra högkvalitativa evenemang. Programmet för 2024 är nu fastställt och det är fyra av ligans sex tävlingar som kommer ingå i totalsammanställningen.

Program Stafettligan 2024

31/3 FK Göingarna
13-14/4 Stigtomtakavlen, OK Hällen
4-5/5 Tiomila, Nynäshamn
12/5 Almby IK, Garphyttans IF, Hagaby GOIF, KFUM Örebro OK
30/6 SM sprintstafett, Västerås SOK
8/9 SM stafett, Nyköpings OK, Trosabygdens OK

Arbetet med Stafettligan fortgår och kompletterande tillägg kommer uppdateras löpande men redan nu finns en sammanfattning av informationen om Stafettligan.

Svenska Orienteringsförbundet vill rikta ett stort tack till arbetsgruppen som varit med och tagit fram detta koncept för att utveckla den svenska stafettkulturen inom orientering.

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter