14 svenska löpare till EM-final på medeldistans
03.08.2022

14 svenska löpare till EM-final på medeldistans

Orientering
EM i estländska Rakvere inleddes med medeldistanskval på onsdagen och 14 av 17 svenskar gick vidare till lördagens final.

Gustav Bergman vann sitt heat 12 sekunder före Albin Ridefelt. Johanna Öberg och Lisa Risby blev båda tvåor och Tove Alexandersson trea i sina heat.

De 20 bästa i de tre kvalheaten i dam- respektive herrklassen är klara för finalen, som alltså avgörs på lördag. Redan i morgon väntar dock långdistansen.

Den ”gröna” terrängen bjöd på utmaningar och flera löpare gjorde stora misstag. Inte minst i damklassen blev det stora tidsdifferenser.

– Löparna berättar att det var extremt tätt i skogen. Mer uppväxt och grönt än vad vi räknat med, berättar förbundskaptenen Anneli Östberg.

– De som bommat har varit nära sin kontroll men i den flacka täta skogen var det mycket svårt att läsa in sig. Det har varit samma typ av bommar för de som missat, fortsätter Östberg.

De flesta klarade dock utmaningarna bra.

Om vi börjar med herrarna så imponerade både Gustav Bergman och Albin Ridefelt i B-heatet där Bergman vann tolv sekunder före Ridfelt. Båda två har enligt trackingen gjorde mycket fina lopp där man i stort sett hållit sig kring strecket och inte gjort några misstag.


Gustav Bergmans vägval i mörkblått och Albin Ridefelts i ljusblått.

– Lugnt och stabilt, en bra resa i skogen, definitivt. Jag har haft lite ryggproblem sedan O-Ringen men det kändes bra nu när jag sprang, berättar Bergman.

– Ett riktigt bra lopp. Det var tät skog och tufft tekniskt så det var svårt springa helt rent men jag försökte jobba harmoniskt och plocka kontrollerna så jag är väldigt nöjd, säger Ridefelt.

Vidare med klar marginal var också trion Max Peter Bejmer, Anton Johansson och Isac von Krusenstierna. Levde farligt gjorde bröderna Emil och Viktor Svensk som 17:e och 20:e i C-heatet där Viktor klarade sig med elva sekunders marginal.

Martin Regborn gjorde dock ett ödesdigert misstag.

– Vid tionde kontrollen la jag kompassen mellan elvan och tolvan. Så jag var aldrig vid elvan, berättar Regborn.

Bland damerna tog Lisa Risby och Johanna Öberg varsin andraplats. Risby var 1.33 bakom Norges Andrine Benjaminsen och Öberg 2.33 efter Marika Teini, Finland.

– Det var ett stabilt lopp rakt igenom. Jag gjorde inga dumheter och höll mig lugn, berättar Risby.

Tove Alexandersson missade i början och var 4.42 bakom heatvinnaren Simona Aebersold vid första radion. I mål hade Tove plockat in tid och var 3.28 bakom schweiziskan som trea.

– Det var grönt, man satt fast där i djungeln. En kontroll missade jag rejält men jag var ju väldigt nära, jag såg den helt enkelt inte. Jag hoppas det blir lite mer finsprunget kommande dagar, för idag var det "härjigt". Det är ju några som orienterat väldigt bra idag så man får nog fråga dom och få lite bra tips, berättar Alexandersson efter sitt kvallopp.


Här tappade Tove Alexandersson mycket tid.

Säkert vidare var också Sanna Fast, Lina Strand och Josefin Tjernlund. Andrea Svensson klarade sig vidare med 24 sekunders marginal i A-heatet.

För Karolin Ohlsson och Ellinor Tjernlund slutade dock dagen med 23:e och 28:e plats. För Ohlsson blev det en rejäl bom på nionde där hon inte lyckades läsa in sig. För Tjernlund blev det en stor bom redan till första kontrollen som förstörde dagen.

De svenska löparnas placeringar i respektive kvalheat:

Damer A
2. Lisa Risby + 1.33
8. Sanna Fast + 4.42
18. Andrea Svensson + 7.52

Damer B
2. Johanna Öberg + 2.33
---
23. Karolin Ohlsson + 11.53
28. Ellinor Tjernlund + 16.57

Damer C
3. Tove Alexandersson + 3.28
7. Lina Strand + 6.09
12. Josefin Tjernlund + 8.22

Herrar A
7. Max Peter Bejmer + 2.11
---
dsq. Martin Regborn

Herrar B
1. Gustav Bergman
2. Albin Ridefelt + 0.12
10. Anton Johansson + 2.42

Herrar C
8. Isac von Krusenstierna +2.42
17. Emil Svensk + 4.02
20. Viktor Svensk + 4.44

Bildtext: Hela den svenska truppen vid EM i Estland.

Liveresultat finns här.

Officiellt resultat, sträcktider och tracking finns här.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter