Svensk Orientering logotyp
19.10.2022

Avesta OK - i botten på 25-manna, men en seger för klubben

Orientering
Under pandemin förlorade Avesta OK en stor del av sin ungdomsverksamhet. Efter imponerande insatser från ledare och nybörjare ställde klubben upp med två lag på årets 25-manna.

Likt många andra orienteringsklubbar förlorade Avesta OK medlemmar under pandemin. Det drabbade främst klubbens nybörjarverksamhet.
- Efter pandemin fick vi i princip börja om från noll med ungdomsverksamheten, berättar Thomas Nyberg som är ledare i föreningen.

När pandemin slog till hade Avesta OK en blomstrande nybörjarverksamhet men smittan satte käppar i hjulet för verksamheten. Ledarna kunde inte vara nära barnen på grund av smittorisken, men då kom föräldrarna in i bilden. 
- Föräldrarna till barnen fick ta ett stort ansvar under pandemin och mer eller mindre tvingades in i verksamheten. De fick vara med och utbilda sina egna barn trots att många inte orienterat tidigare. Det var otroligt lyckat och många av föräldrarna som kom in i föreningen den vägen var med i lagen nu under 25-manna, berättar Nyberg. 

Ett av klubbens stora mål har varit att ha två lag på breddstafetten 25-manna. Trots färre medlemmar var målet viktigare än någonsin för klubben. 
- I år kände vi att vi behövde ha två lag för att de nya vuxna i klubben skulle få vara med och uppleva 25-manna så att de ska kunna vara med och vara ambassadörer i fortsättningen, säger Nyberg. 

Efter flera sena avhopp lyckades klubben med några inlånade löpare få ihop två lag. I laget sprang både yngre och äldre nybörjare och några hade aldrig varit på en orienteringstävling tidigare.
- Vi hade bland annat en kvinna i laget som verkligen inte ville springa innan men som i efterhand berättat att hon nu köpt en egen SI-pinne och planerat inför nästa års 25-manna, säger Nyberg. 

Trots att Avestas två lag kom näst sist och femte sist i tävlingen var resultatet en seger för dem. 
- Stämningen i bussen när vi åkte hem var fantastisk, man kunde tro att det var ett topplag som vunnit som satt i bussen och inte två av de sämsta lagen på tävlingen, säger Nyberg.  

En del av Avesta Oks satsning mot 25-manna finansierades av Omstartsstödet. Bland annat gick bidraget till bussresan och trivseln på tävlingen. Det finns fortfarande medel att söka från Omstarten

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter