Svensk Orientering logotyp
09.03.2022

Bra tränare ska bli ännu bättre - samarbete med SOK

Orientering
Landslagschef Håkan Carlsson är en av sex landslagsledare som kommer ingå i Sveriges Olympiska Kommitténs tränarutvecklingsprogram. "De är positivt att SOK ser att vi kan vara med och bidra, trots att vi inte är en olympisk sport, säger han.
Under de kommande åren kommer Sveriges Olympiska Kommitté att göra en satsning på tränarutveckling.
 
- Bra tränarutbildning och starkt ledarskap är viktiga nycklar i arbetet mot världstopp och för att nå fler medaljer, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.
 
- Bra tränare ska bli ännu bättre. Ökad kunskap om träningslära och att lära av varandras tränar- och ledarskapserfarenheter blir viktiga ingredienser, säger H-C Holmberg, SOK:s chef för forskning och utveckling samt professor i idrottsvetenskap, som är ansvarig för tränarsatsningen.
 
Tränarutvecklingsprogrammet, som går under namnet ”Tränarutvecklingsprogram Paris Milano”, drar igång med fyra dagar på Bosön i slutet av mars. Bland dem som ska ingå i satsningen finns sex av orienteringens landslagsledare: landslagschef Håkan Carlsson; seniorförbundskaptenerna Anneli Östberg och Kalle Dalin; juniorförbundskaptenerna Annika Billstam och Thomas Landkvist samt huvudansvarig landslagstränare Olle Boström.
 
- Det känns väldigt bra att vi kan ta del av bra saker som görs i svensk idrott. Dessutom ser jag det som ett gott betyg för oss i orienteringen att SOK ser ett värde i att ha med oss i satsningen för att vi kan vara med och bidra, säger Carlsson.
 
- Att vi i landslagsledningen gör detta tillsammans gör också att vi kan ha en egen process och diskussion för vår egen utveckling utifrån programmets innehåll, fortsätter Carlsson.
 
Syftet med tränarutvecklingsprogrammet är enligt SOK att öka kunskapen om träningslära och träningsplanering i praktiken; lära av andra (idrotters) tränare och specialister – kunskaper, erfarenheter och miljöer samt att bidra till att skapa ett starkare nätverk för tränare.
 
Bild: Landslagschef Håkan Carlsson intervjuas av SVT under VM i Tjeckien i somras.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter