Svensk Orientering logotyp
16.03.2021

Effekten av pandemin - Orienteringens LOK-stöd minskar med 15 procent

Orientering
Sex miljoner färre deltagartillfällen registrerades av svenska idrottsföreningar för LOK-stöd under 2020 jämfört med 2019. För orienteringens del var tappet under fjolåret 15,4 procent.

Pandemin har slagit hårt mot en lång rad branscher och aktiviteter. Idrotten har drabbats hårt.
I dag presenterade Riksidrottsförbundet (RF) siffrorna för det lokala aktivitetsstödet (LOK-stöd, den ersättning som idrottsföreningar får för ledarledda aktiviteter för aktiva i åldrarna 7-25 år).
Sett till de 30 största specialidrottsförbundet är det enbart golfen som har en ökning på över en procentenhet. Golfen noterar en ökning med 2,9 procent. Även fotboll och tennis är plusvarianter (+0,5% och +0,1%).
Samtliga övriga idrotter bland de 30 största backar. Allra tyngst går det för hallidrotterna (innebandy, gymnastik, handboll och basket) samt budo och kampsport.
Orienteringen hade 378 619 deltagartillfällen 2019. Till 2020 blev motsvarande siffra 320 370. En minskning med 58 249 deltagartillfällen vilket innebär ett tapp på 15,6 procent:
- Dessvärre bekräftar de här siffrorna det som vi känt. Farhågan är att barn och ungdomar blir stillasittande. Och jag är orolig för att utvecklingen, med tanke på att de hårda restriktioner som fortsatt finns för oss som utomhusidrotter innebär att siffrorna kommer att vara lika illa eller ännu värre för 2021, säger Susanne Söderholm, förbundschef på Svenska Orienteringsförbundet.
Läs en längre text på orienteringsmagasinet.se. Här hittar du artikeln

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter