Svensk Orientering logotyp
28.06.2022

Elfte raka VM-guldet för suverän Alexandersson

Orientering
Tove Alexandersson gjorde det igen. Segern på historiens första VM i knockout-sprint var hennes elfte raka VM-guld och det 17:e totalt.

Om det var tight och spännande i herrtävlingen så var det aldrig något snack om var segern skulle gå på damsidan. Tove Alexandersson var snabbast hela vägen från kval till final.

I finalen defilerade hon till seger 15 sekunder före brittiska Megan Carter Davies som knep silvret precis före Eef van Dongen, Nederländerna.

– Det har varit en fantastiskt bra dag. Jag har verkligen genomfört den plan jag haft och jag är otroligt nöjd över dagen, säger Alexandersson.

Tove imponerade åter på det sätt hon kan ladda om och koncentrera sig inför uppgift på uppgift.

– Jag försöker vara här och nu fokusera på ett lopp i taget, säger hon och får det att låta enkelt.

– Nu handlar det bara om att fokusera på återhämtning och optimera det så bra som möjligt så att jag är pigg i både benen och huvudet på torsdag, fortsätter hon.

Idag imponerade Tove stort, som så många gånger förr. Inte minst på en tidigare världsmästare.

– Tove är helt magisk på sättet hon gör det. Det måste man understryka. Hon går ut och springer ifrån i det här formatet, det är helt enormt, säger landslagets sprinttränare och förre sprintvärldsmästaren Jonas Leandersson.

Bakom Tove gjorde Sara Hagström som fyra och Lina Strand som sexa också en mycket stark knockout-sprintsdag.

– Jag var inte riktigt där jag vill vara fysiskt men jag försökte ändå optimera det utifrån vad jag hade. Det känns som jag spurtade hem en fjärdeplats och inte förlorade ett brons. Jag är glad att jag vågade testa på min taktik, med en spurt, säger Sara Hagström.

Hagström som med skadeproblem inför säsongen inte ens trodde hon skulle ta sig till VM.

– Jag är jätteglad. Det är en stor lättnad. Jag trodde inte jag skulle vara på VM överhuvudtaget och min uttagning har ju varit ifrågasatt. Vi är ju många bra svenskar och det är många som hade gjort det bra i en final, säger hon.

För Lina Strand blev det final fast hon var trea i mål på semifinal tre. Polskan Aleksandra Hornik som var tvåa i mål hade stämplat fel.

– Det var ett glädjebesked att få springa finalen. Planen var ju att gå till final så jag hade ju en raceplan för det. I finalen gjorde jag vad jag kunde men det saknades lite i benen och i huvudet, säger Strand och fortsätter:

– Det är klart jag är besviken. Jag har ju drömt om medalj men det är mycket som ska stämma med det är kul att vi har bra go i laget med alla framgångar idag.

För en annan svensk medaljkandidat, Karolin Ohlsson, blev det en tråkig knockout-sprint redan i kvalet där hon stämplade fel på tredje kontrollen.

Resultat

Final VM knockout-sprint, Fredericia, Danmark
1. Tove Alexandersson, Sverige 08:09
2. Megan Carter Davies, Storbrittainen + 00:15
3. Eef van Dongen, Nederländerna + 00:16
4. Sara Hagström, Sverige + 00:20
5. Simona Aebersold, Schweiz + 00:21
6. Lina Strand, Sverige + 00:35

Komplett resultat finns här.

Bildtext: Tove Alexandersson på väg mot sitt elfte raka VM-guld. Bild: Tilda Andersson.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter