Elitpremiären närmar sig – "Häftigt startskott för Swedish League"
25.03.2021

Elitpremiären närmar sig – "Häftigt startskott för Swedish League"

Orientering
Helgen 10-11 april startar årets Swedish League med en medeldistans och ett ultra-SM i Västervik. "En riktigt tuff och rolig elitpremiär. Anmäl er snarast!" säger SOFT:s idrottschef Tomas Stenström, som nu redogör för vilka som får delta.

kart12.png

Ovan ses en bild och ett par kartutsnitt som ger en liten försmak av vad som väntar under helgen i Västervik.

.

Nyligen presenterades att vårens SM-program förändras en hel del på grund av coronapandemin – läs mer HÄR.

Till skillnad från natt-SM, SM i sprint och sprintstafett kommer elitpremiären i Västervik tidsmässigt att arrangeras enligt plan. Det innebär att det blir en nationell medeldistans lördagen 10 april och ett SM i ultralång distans dagen därpå – två lopp som också utgör Swedish League-premiär. På grund av coronasmittan kommer dock startfältet att begränsas och enbart klasserna D/H21 är aktuella och med enbart seniorlöpare. (Om det blir lättnader i restriktionerna före 31 mars kan det finnas möjlighet till juniorklasser, läs mer nedan.)

- Jättekul att vi kan få till den här helgen, trots att coronasmittan fortsätter att göra livet surt för landets arrangörer. Det blir ett häftigt startskott för Swedish League. En stor eloge till Västervik som ändå vill genomföra de här tävlingarna. Suget efter högklassiga tävlingar är väldigt stort, säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet (SOFT).

Det som väntar i Västervik är alltså en medel och ett svenskt mästerskap i ultralång distans. Båda loppen avgörs med arenan i Åldersbäck, en mil söder om Västervik i Tjust, ett område med mycket hällar, skuren terräng och små mossar.

- Tävlingarna arrangeras i två områden som är rätt olika varandra. Medeldistansen kommer att bjuda på intensiv orientering i stort sett hela banan och det är fysiskt krävande terräng. Ultran varierar mer; snabba och lättlöpta, relativt detaljfattiga partier blandas med mer tekniskt intensiva och fysiskt krävande partier, säger tävlingsledaren Jakob Lööf, som fortsätter:

- Vi ser mycket fram emot det här, att få bjuda hit den svenska eliten! Vi har riktigt goda minnen från elithelgen i augusti ifjol, och nu är det dags igen. Och det var ju ett tag sedan det var ett svenskt mästerskap i Västervik. Man får faktiskt gå tillbaka ända till 1953 då det var ett junior-SM i Ankarsrum. Och senast det var en nationell tävling i det nu aktuella området var i samband med Skogssport Cup 1997.

På grund av coronarestriktionerna har SOFT beslutat att det max får vara 75 löpare i respektive klass (D/H21). För att underlätta gallringsprocessen uppmanas den som är intresserad att anmäla sig snarast. Dett för att så mycket information som möjligt finns samlad i god tid om restriktionerna plötsligt skulle lätta. Detta gäller även juniorer, även om det inte i nuläget är så att de får springa, som önskar delta.  

Sista ordinarie anmälan är onsdag 31 mars, efteranmälan senast söndag 4 april. Bara löpare som blir uttagna att springa kommer att behöva betala.

Urvalskriterier och preliminär rankinglista

Rankinglistan som används är ”det vanliga rankingfiltret” (alltså inte SM-filtret) men med resultat två år tillbaka i tiden. Listan är framtagen 25 mars och i denna preliminära lista finns alla löpare som betalt rankingavgift förutom juniorer som vi har filtrerat bort. Om man har betalat rankingen 22, 23 eller 24 mars så saknas man just nu i listan. Vi kommer att uppdatera dessa manuellt och skapa en ny fil där dessa är inkluderade.

Sista dag för att beställa ranking är 31 mars, samma dag som sista ordinarie anmälan stänger. Den 1 april kommer vi att ta fram en slutgiltig rankinglista som vi kommer utgå ifrån vid gallring.

Av dem som anmäler sig kommer de 75 högst rankade i D21 och H21 att få springa. Juniorer får alltså inte delta, om det inte blir lättnader i restriktionerna före 31 mars.

För att få delta behöver man ha betalt rankingavgift och vara topp-300 i sin klass. I rankinglistan har det tydliggjorts vilka som inte har en registrerad betalning av rankingavgiften till och med den 24 mars. (Yngre seniorer, 21-25 år, har vi särskilt tittat på och de bästa 3-10 löparna per åldersgrupp finns med på topp 75.)

Se mer information och gallringslistan via Eventor:

Länk till medeldistansen 

Länk till SM ultralång distans

Uppdaterat Swedish League-program inom kort

När juniorernas Swedish League drar igång är ännu inte spikat, men SOFT avser att inom kort återkomma med en uppdaterad plan för Swedish League 2021.

Vad som redan är klart är att sprinthelgen i Norrtälje 24-25 april (EM-test i klassisk sprint samt SM i knockout-sprint) inte kommer att inkluderas i Swedish League.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter