Svensk Orientering logotyp
11.04.2021

Första SM-guldet för Olsson – Bergman bärgade sitt 19:e

Orientering
Alva Olsson och Gustav Bergman är svenska mästare i ultralång distans. "Verkligen jättekul att äntligen få kliva allra överst på pallen! Det är något särskilt med ett guld", säger Alva Olsson efter att ha bärgat karriärens första SM-titel.

För Ravinenstjärnan Gustav Bergman var det ytterligare ett SM-guld att lägga till den stora samlingen, det 19:e för att vara exakt – för Alva Olsson var det första SM-titeln någonsin.

32-åringen som tävlar för Linköpings OK hade tre SM-silver och två SM-brons sedan tidigare. Dessutom ett EM-silver i stafett från 2014. Men det är först nu, efter drygt 20 tuffa kilometer i skogarna söder om Västervik, som Alva Olsson kan titulera sig svensk mästare.

- En riktigt milstolpe, väldigt kul, säger Olsson, som dock inte hade en aning om att hon var på väg mot den ädlaste valören.

- Nej, jag var väldigt omedveten om att jag låg först och blev ganska överraskad när jag väl gick i mål. Efter ungefär halva loppet, i mitten av den längsta långsträckan splittrades fältet, och jag kände att jag inte fick så bra vägval. Lite senare, när jag kom ihop med en klunga trodde jag att Emma (Bjessmo) hade sprungit med dem, men att hon nu hade gått loss.

- Jag pushade på för att gå ikapp Emma, men det blev ett ganska ensamt pushande för jag var ju tydligen först.

Alva Olssons enda bommar kom på den första kontrollen och på den 15:e, men vid det laget var hennes ledning såpass stor att ingen var nära att få kontakt.

Resten av banan löste Olsson briljant och i mål skrevs segermarginalen till hela 3.03.

Bakom blev det en knallhård fajt om silver och brons, där Tisarens Josefin Tjernlund slog Lidingös Emma Bjessmo med fyra sekunder. Tätt bakom dem sprang ett antal löpare in i mål; Tisarens Ellinor Tjernlund slutade fyra och Lidingötjejerna Ebba Ganslandt och Alice Hugosson blev femma respektive sexa.

Herrarnas bana mätte 24,9 kilometer fågelvägen och segraren Gustav Bergman var inte särskilt intresserad av den första delen.

- Jag är jätteglad och nöjd med dagens insats! Men det blev ett ganska konstigt lopp. Eftersom det var helt raka banor, ingen gaffling, blev det som så att jag råhängde i 45 minuter då jag bara sprang och läste in slutet av banan. Jag är så himla ovan att göra så, och det var inget jag hade planerat att göra, men så blev det. De andra navigerade säkert och det var ett ganska behagligt tempo, så då ägnade jag mig enbart åt baksidan av kartan, med den avslutande delen av banan. Det tog en halvtimme innan jag började titta på rätt sida av kartan, säger Bergman som nu har bärgat fyra SM-guld i ultralång distans.

På den längsta långsträckan, som mätte över 4 kilometer, testade Bergman att trycka på för första gången.

- Då sprack fältet upp direkt. Innan var det 30-40 pers som klev på varandra, men nu blev vi snabbt cirka tio löpare i täten.

Efter ytterligare en halvtimmes löpning gjorde Bergman och Malungslöparen William Lind ett ryck, och ett par kontroller längre fram var Bergman i ensam ledning, cirka 30 sekunder före Lind. Då återstod bara en långsträcka och tre kortare.

- Då kändes det ganska klart. Den delen av banan hade jag ju läst ganska ordentligt i förväg. Här fokuserade jag mest på att inte blir för bekväm, utan fortsätta trycka på, säger Bergman som i mål hade 1.22 i segermarginal till Lind.

Trea slutade OK Kåres Eskil Kinneberg som vann en spurtstrid mot Malungs John Börjesson.

Resultat, SM ultralång distans, deltävling 2 i Swedish League
D21
1) Alva Olsson, Linköpings OK, 134.39, 2) Josefin Tjernlund, OK Tisaren, +3.03, 3) Emma Bjessmo, IFK Lidingö SOK, +3.07, 4) Ellinor Tjernlund, OK Tisaren, +3.09, 5) Ebba Ganslandt, IFK Lidingö SOK, +3.14, 6) Alice Hugosson, IFK Lidingö SOK, +3.19.

H21
1) Gustav Bergman, OK Ravinen, 130.21, 2) William Lind, Malungs OK Skogsmårdarna, +1.22, 3) Eskil Kinneberg, OK Kåre, +2.36, 4) John Börjesson, Malungs OK Skogsmårdarna, +2.40, 5) Simon Imark, Tullinge SK, +2.47, 6) Andreas Uller, Kils OK, +2.57.

Samtliga resultat hittas HÄR.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter