Han är kvar i Ukraina – många erbjuder sin hjälp
03.03.2022

Han är kvar i Ukraina – många erbjuder sin hjälp

Orientering
I Ukraina befinner sig fortfarande två orienterare tillhörandes Sävedalens AIK: Vitalii Hychko och Mariia Tymoshchuk.

Två av Partilleklubbens medlemmar är kvar i krigets Ukraina men båda har lyckats ta sig ut från huvudstaden Kiev.

Vitalii och hans familj är i Tjerkasy i centrala Ukraina. De mår efter omständigheterna relativt bra, berättar han för Svenska Orienteringsförbundet.

Mariia å sin sida är tillsammans med sin pojkvän och ett par vänner i Lviv, den största staden i västra Ukraina.

 
– Just nu är vi i säkerhet och det kanske har en lugnande inverkan, eller så kanske vi inte inser allt än, men mentalt sett så känner vi oss ganska stabila. Vi försöker att hjälpa människor här, som lidit mer än oss, så mycket vi kan genom donationer och frivilligarbete, säger hon.
 
Sävedalens AIK håller på att samla in pengar till förmån för de bägge orienterarna och i torsdags hade man fått in 30 000 kronor, enligt Partille Tidning. Man håller dessutom regelbunden kontakt.
 
– De flesta skriver direkt till mig och försöker stötta med ord. Det är svårt att förklara men det får mig att känna mig bättre, säger Vitalii.
 
Mariia berättar vidare:
 
– Många erbjuder sin hjälp. Min pojkvän kan inte lämna landet just nu så vi försöker hitta ett sätta att skicka mig och våra två hundar utomlands. Och kanske kan klubbarna hjälpa till med något efter att vi lämnat Ukraina.
 
I grannlandet Belarus finns ytterligare två orienterare från SAIK: Andrey Salin och Anton Navichenka. De var på plats för att delta i söndagens folkomröstning som berörde ändringar i landets konstitution. Men under onsdagen rapporterade Göteborgs-Posten att Andrey gripits efter att ha protesterat mot invasionen i Ukraina.
 
Bild: Vitalii Hychko i en matvaruaffär i Kiev den 24 februari. 

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter