Svensk Orientering logotyp
11.11.2021

Här är landslaget 2022 – junior gör debut i A-truppen

Orientering
En har varit med i landslagstruppen i tio år, en annan gör debut redan som junior. Tove Alexandersson och Hanna Lundberg är två av tolv löpare i A-landslaget för 2022 som presenterades på Bosön på torsdagen.
Det är en stark trupp som landslagschef Håkan Carlsson presenterar på Bosön där A-landslaget tillsammans med utvecklingslandslaget, tränare och ledare har sin årliga höstsamling.
- De tolv löpare vi har tagit ut i A-landslaget är de som vi bedömer har medaljnivå under 2022. Vi har ett väldigt starkt landslag och det är häftigt att vi har så många som är på en så hög nivå, säger han.
Några av löparna har varit med i landslaget tidigare. Tove Alexandersson, Jerringprisvinnaren som under året tagit inte mindre än fem VM-guld, två EM-guld och dessutom blev totalvinnare i världscupen för sjunde året i rad, har en given plats i truppen.
- Tove Alexandersson har efter tio år i världstoppen fortfarande glöden och viljan att bli bättre. Hon har en bra plan framåt och satsar även under denna vinter på skidalpinism. Det är ett litet annorlunda upplägg jämfört med övriga i truppen, men en bra plan som jag tror ger resultat, säger Håkan Carlsson.
Även Karolin Ohlsson och Lina Strand får räknas som veteraner i landslagssammanhang. Karolin Ohlsson har dragits med skadebekymmer, men är tillbaka på en hög nivå, vilket hon visade genom att göra en bra avslutning på säsongen. 
- Karolin Ohlsson vill mer än hon fått ut under senaste åren och har mycket motivation framåt. Lina Strand hade ett väldigt bra EM i Schweiz och fick avsluta säsongen med ett bra kvitto från sprint-SM, säger Håkan Carlsson.
Sara Hagström, som i år gjorde sin bästa säsong någonsin, är också given i truppen.
- Sara Hagström har varit en viktig del i stafettlagen som skördat stora framgångar under året och visat att hon är en världslöpare med hög kapacitet, säger Håkan Carlsson.

Junior bland seniorerna

Årets stjärnskott Hanna Lundberg, som fortfarande är junior, är en av debutanterna i A-landslaget. Under året tog hon bland annat en världscupseger i medeldistans i Idre. 
- Hanna Lundberg har bevisat med tydlighet att hon är i världstoppen. Hon är en klok och målmedveten tjej som tänker långsiktigt, säger Håkan Carlsson.
Lisa Risby är den andra debutanten i A-truppen. Under året har hon tagit stora kliv i sin utveckling och visade tydligt vilken hög nivå hon har med en fjärdeplats på långdistansen på VM.

Två herrar gör debut i A-landslaget

På herrsidan är Max Peter Bejmer och världsmästaren i sprint Isac von Krusenstierna nya i A-truppen.
- Det är väldigt kul att få lyfta upp Isac i truppen. Vi har gått och väntat på att någon av de yngre ska kunna utmana de äldre och i sprint visade Isac att han är bäst i världen, säger Håkan Carlsson.
Till veteraner på herrsidan får man helt klart utnämna Gustav Bergman och Martin Regborn.
- Gustav har under året visat att han är bäste svensk på herrsidan. Han är väldigt allround, men kommer framför allt satsa på att få en högre kapacitet på sprint. Martin har haft det jättetufft med skador, men visade med femteplatsen på världscupen i Italien att han är med och krigar om medaljerna igen, säger Håkan Carlsson.
Albin Ridefelt, som också varit med i truppen tidigare, kommer troligen inte att springa sprint, utan gör en satsning på medeldistans och stafett. Emil Svensk är också given i truppen, berättar Håkan Carlsson.
Sprint-VM målet för många
Under nästa år väntar sprint-VM i Danmark och skogs-EM i Estland. Det är första året som det är ett delat mästerskap med olika karaktär och med olika utmaningar.
För löparna i A-landslaget kommer lösningar skräddarsys utifrån de mål som respektive löpare har. För de allra flesta är sprint-VM huvudmålet.
Vad är skillnaden att träna sprint och att träna skogorientering?
- För att bli bra på sprint behöver man springa mer på hårt underlag. För skogsorientering gäller att springa i skogen, men också att lära sig att orientera i en speciell terräng. Vi var i Tjeckien flera gånger innan VM för att lära oss terrängen. Den problematiken finns inte på samma sätt i sprint. Det går ganska bra att träna i svenska städer, säger Håkan Carlsson.
Samtidigt har man nytta av sprintträning även i skogsorientering, framför allt på kontinenten.
- Det är mer stig och hårdare underlag i Schweiz och Tjeckien mot vad vi har i exempelvis Sverige, säger Håkan Carlsson.

Fullspäckat program väntar

Från januari och framåt kommer landslaget att ha samling ungefär var tredje vecka. I januari väntar sprintträning i Göteborg, i februari sprint- och skogsträning i Åhus i Skåne och i mars läger i Danmark i närheten av där VM kommer gå, i april blir det läger med skogsinriktning i Estland.
Sprint-SM i Göteborg kommer ligga som grund för uttagningen till världscupstävlingarna som går i Borås under Kristihimmelfärdshelgen. Världscupen i Borås har samma upplägg som sprint-VM och blir därför uttagningsgrundande för VM-biljetterna till Danmark i slutet av juni, liksom World games i USA, som Sverige har sex platser till.
Skogs-EM i Estland går i början av augusti och den internationella säsongen avslutas med världscup i Davos i Schweiz början av oktober.
Under torsdagen presenterades också ett utvecklingslandslag med tio damer och tio herrar, varav två är juniorer. (se nedan) 

Juniorer tas ut i vår

Juniorlandslaget tas ut först efter vårens tävlingar och för löparna ingår både tävlingsaktiviteter och utvecklingsläger i kontinental terräng. Under vintern är det i stället större fokus på seniortruppen, där det till 2022 är ett större utvecklingslandslag än normalt.
- Målet är att skapa världens bästa landslag över tid och vi ser att vi kan få större effekter så här, säger Håkan Carlsson.
För juniorerna kommer det anordnas öppna samlingar och tanken är att jobba ännu tätare ihop med orienteringsgymnasier och elitföreningar.
- Vi kommer bland annat ha två läger under vintern där alla juniorer får vara med. Vi skjuter lite bredare för att försöka stötta fler under junioråren, säger Håkan Carlsson.
Vad är då landslagschefens mål för landslaget 2022?
- Som tidigare är det ett högt mål vi har: att vinna medaljligan på mästerskapen. Dessutom att även nästa år vinna lagtävlingen på världscupen. Och så klart ska vi ta revansch och slå Norge i nästa sprintstafett.
 
A-landslaget
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Sara Hagström, IFK Göteborg
Hanna Lundberg, OK Renen
Karolin Ohlsson, Järla
Lisa Risby, Kåre
Lina Strand Göteborg-Majorna OK
Max Peter Bejmer, IFK Göteborg
Gustav Bergman, OK Ravinen
Isac von Krusenstierna, Kåre
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Albin Ridefelt, OK Linné
Emil Svensk, Stora Tuna
 
Utvecklingslandslaget
Emma Bjessmo, IFK Lidingö
Petrina Costermans, Järla
Sanna Fast, IFK Göteborg
Vilma von Krusenstierna, Kåre
Alva Sonesson, Falköpings AIK
Andrea Svensson, Tisaren
Ellinor Tjernlund, Tisaren
Frida Vikström, Sundsvalls OK
Johanna Öberg, OK Linné
Tilda Östberg, Stora Tuna
Axel Elmblad, Bredaryd SOK
Axel Granqvist, Ravinen
Jonathan Gustafsson, KFUM Örebro
Simon Hector, Snättringe
Simon Imark, Tullinge SK
Henrik Johannesson, Stora Tuna
August Mollén, Denseln
Samuel Pihlström, OK Landehof
Jens Rönnols, Järla
Viktor Svensk, Stora Tuna

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter