Långdistansguld till Alma Svennerud på ungdoms-EM
04.07.2022

Långdistansguld till Alma Svennerud på ungdoms-EM

Orientering
Under ungdoms-EM (EYOC) i Ungern blev det flera framskjutna placeringar för den svenska truppen. Alma Svenneruds EM-guld på långdistansen var mästerskapets höjdpunkt.

När den svenska truppen landande i Ungern under torsdagen var det 39 grader varmt. Ett hett mästerskap i kuperad kontinentalterräng väntade löparna.  

Ungdoms-EM (EYOC) inleddes under lördagen med långdistans. Där slog Alma Svennerud till i klassen W18 och bärgade guldet. Svennerud springer till vardags för Karlskrona SOK och studerar

på orienteringsgermaniumet i Eksjö. Efterfem löpta kilometer låg Svennerud på andraplats, 1 minut och 43 sekunder efter finskan Eeva Liina Ojanaho. Efter en stabil avslutning och misstag från finskans sida korsade svenskan mållinjen som segrarinna. Marginalen till finskan blev till slut 1 minut och 48 sekunder.  

I M18-klassen placerade sig Wilmer Selin, FK Göingarna, precis utanför pallen med en fjärdeplats. Wilmer gjorde ett nästintill felfritt lopp, i mål var han 4 min och 42 sekunder efter segraren Tadas Dementavicius från Litauen.  

 - Det var tuffa banor och väldigt varmt. I skuggan var det över 29 grader. Våra svenska löpare genomförde det bra trots att många inte sprungit så mycket i kontinental terräng. Segrartiderna var nästan 10 minuter längre än banläggarna beräknat, berättar Tomas Yngström.  

Under söndagen var det individuell sprint på EM-programmet. Under dagen blev det inga pallplaceringar för svenskarna. Joel Golsäter från OK Kåre var dagens bäste svensk herre med en femteplats. Han var endast 26 sekunder efter den spanska segraren Gonzalo Ferrando. På damsidan blev Emma Emilsson från OK Orion bästa svenska med en elfteplats. Alma Svennerud hade ett pallplatslopp på gång men stämplade fel i slutet av banan.  

- Det var en kuperad sprint med mycket trappor, vilket är olikt vad löparna är vana vid i Sverige. Löparna berättade att de hade svårt att se vägval bland gränderna, säger ledaren Tomas Yngström.  

Mästerskapet avslutades på måndagen med skogsstafett. I M18-laget sprang Gunnar Fovaeus, Edvin Forsberg och Wilmer Selin. Killarna genomförde stabila sträckor, på det avslutande sträckan blev det en spännande kamp om bronsplatsen. Wilmer Selin för Sverige och Hannes Mogensen för Danmark gjorde upp om medaljen, det svenska laget fick till sist nöja sig med en fin fjärdeplats.  

I Sveriges damlag sprang Emma Emilsson, Ida Bengtsson och Alma Svennerud. Laget kom på sjätteplats, 6 minuter och 16 sekunder efter det finska segrarlaget.  

Svenska Orienteringsförbundets junior- och seniorutvecklare Tomas Yngström är nöjd med mästerskapet i Ungern.   

- Det har gått väldigt bra, det är ett härligt gäng som peppar varandra. Vi tar med oss fina placeringar från tävlingarna och bra erfarenheter inför framtiden. För många var det första gången de sprang i den här typen av terräng. 

Bildtext: Svenska truppen på EYOC.  

Fler resultat hittar ni här.

Resultat  

Långdistans  

W18 

1 Alma Svennerud  

9 Ida Bengtsson  

22 Ebba Thern  

29 Emma Emilsson  

 

M18 

4 Wilmer Selin  

13 Edvin Forsberg  

55 Gunnar Forsberg  

72 Joel Golsäter  

 

Sprint 

W18  

11 Emma Emilsson  

20 Ida Bengtsson  

41 Ebba Thern  

MP Alma Svennerud  

 

M18  

5 Joel Golsäter  

27 Edvin Forsberg  

46 Gunnar Fovaeus  

65 Wilmer Selin  

 

Stafett  

W18  

6 Emma Emilsson, Ida Bengtsson och Alma Svennerud 

 

M18  

4 Gunnar Fovaeus, Edvin Forsberg och Wilmer Selin 

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter