Linda Lindkvist under SM 2022 i Piteå

Bild: Tilda Andersson

18.12.2022

Linda Lindkvist tvåa på WRE medeldistansen i Sjusjøen

Skidorientering
Under helgen lockade Sjusjørennet ett internationellt startfält med åkare från åtta nationer. Linda Lindkvist kom tvåa på dagens medeldistans och Jonatan Ståhl blev bästa svensk herre med en femteplats. I juniorklasserna imponerade de svenska åkarna stort.

Linda Lindkvist har visat på en stark form under helgen och gjorde ingen besviken när hon tog hem andraplatsen bakom den duktiga estländskan Daisy Kudre-Schnyder på dagens medeldistans. Magdalena Olsson från IFK Mora kom fyra och Tove Alexandersson följde upp gårdagens diskvalificering med en femteplats. Gårdagens segarinna Frida Sandberg kom på sjätteplats och Isabel Salén åkte in på en sjundeplats. 

I seniorklassen deltog två tjejer som tillhör det svenska juniorlandslaget i skidorientering, Ella Turesson från OK Renen och Elsa Hermansson från IFK Mora OK. Båda gjorde fina prestationer och placerade sig på plats 17 och 24 i det tuffa startfältet. 

För andra dagen i rad blev Jonatan Ståhl bäste svensk herre med en femteplats bakom fyra norrmän. Linus Rapp kom åtta och juniorlandslagsmannen Albin Gezelius åkte in på en imponerande tiondeplats.  I seniorklassen åkte även juniorerna Isak Lundholm från Umeå OK och Petter Erlandsson från Sundsvalls OK, de kom på plats 19 respektive 22. 

Juniorlandslaget på träningsläger

I samband med helgens tävlingar inledde juniorlandslaget sitt träningsläger i Sjusjøen. 

- Det har varit jättebra i Sjusjøen hittills, än så länge har vi hunnit tävla både i sprint och medeldistans. Tävlingarna har varit väldigt bra, det har varit fina spår och bra spårsystem, berättar Emma Bergström förbundskapten för juniorlandslaget i skidorientering. 

- På dagens herrbana var det några spår som inte stämde längst bort på kartan och några åkare förlorade tyvärr tid där, annars har banorna och spåren varit bra, berättar Bergström som själv deltog i klassen W21. 

För många av juniorerna som är med på lägret är tävlingarna i Sjusjøen säsongspremiär eftersom tävlingarna i Arvidsjaur ställdes in. 

- Jag tycker att alla gjorde superbra insatser. Många har inte haft någon kartträning alls denna säsong och börjar med tävlingar direkt, berättar Bergström. 

I H17-20 klassen har OK Renen åkaren Tim Lundberg imponerat med en andraplats på gårdagens sprint och en femteplats idag. Även Otto Timby från Umeå OK har gjort två fina lopp under helgen med en femteplats och en sjundeplats idag. 

- Både Tim och Otto har åkt väldigt bra, de har inte åkt skidorientering sedan ungdoms-EM förra året och har haft ett långt uppehåll med karta och kartställ. Det är superkul att de gjorde så bra resultat direkt, säger Bergström. 

På gårdagens sprint kom fyra svenska tjejer topp tio klassen D17-20 och idag tangerade de det med hela sex tjejer topp tio på medeldistansen!

- Det var väldigt tajt i D17-20 klassen idag Alicia Bergkvist kom trea.  Efter henne kom Elsa Kaipe, Nelly Mårtensson och Elin Ladänges femma, sexa och sjua. Tjejerna har gjort superbra prestationer vilket är kul säger, Bergström. 

Juniorernas internationella säsong inleds med Junior- EM i Lettlands 30e januari till 5e februari. 

- Vi kommer att ha uttagningstävlingar i Mora 14–15 januari och det blir den enda officiella uttagningshelgen innan ungdoms och Junior- EM, berättar Bergström. 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter