Svensk Orientering logotyp
28.05.2022

Regborn, Lundberg och Strand heatvinnare i Knockout-kvalet

Orientering
Martin Regborn, Hanna Lundberg och Lina Strand vann varsitt kvalheat på världscupens Knockout-sprint i Borås på lördagsförmiddagen. Sex herrar och sju damer gick vidare från kvalet.

Martin Regborn vann första kvalheat med hela kvalets snabbaste tid. I samma heat gick också Jonatan Gustafsson vidare med sjunde tid. Noterbart i första heatet är att belgaren Yannick Michiels hamnade precis utanför avancemang som 13:e man.

Från andra heatet gick också två svenskar vidare. Emil Svensk med fjärde tid och sent startande August Mollén som tionde man. Här noterar vi att schweizaren Daniel Hubman slutade på delad 14:e plats och inte gick vidare.

I tredje heatet tog Jerker Lysell andra platsen två sekunder bakom norrmannen Eirik Langedal Breivik. Gustav Bergman gick vidare som nionde man 19 sekunder efter norrmannen.

I damernas första kvalheat var finska Marika Teini snabbast, sekunden före brittiska Megan Carter Davies. Tove Alexandersson hade tredje tid, sju sekunder efter Teini. Sara Hagström gick vidare som fyra och Lisa Risby som sexa.

I andra kvalheatet vann Hanna Lundberg 22 sekunder före Karolin Ohlsson och Emma Bjessmo hade femte tid.

Tredje kvalheatet tog Lina Strand hem elva sekunder före Elena Roos, Schweiz. Vilma von Krusenstierna blev 16:e och missade avancemang med fem sekunder.

Liveresultat från kvalet finns här.

Kvartsfinalerna börjar 14.30 och SVT:s sändning startar 16.00.

Upplägget för Knockout-sprint är enligt följande:

Knockout-sprint kval
Kvalet genomförs med tre heat för både damer och herrar. Det är en minuts startintervall och tre löpare startar samtidigt från respektive heat.
Startordningen i varje kvalheat följer strikt ordningen för Sprint World Ranking den 25 maj 2022 (den högst rankade startar först).
De tolv bästa i varje heat kvalificerar sig till kvartsfinalen. Om löpare slutar på samma tid så går den högre rankade löpare i Sprint World Ranking vidare.

Knockout-sprint finalomgångar
Formatet är sex kvartsfinaler, tre semifinaler och en final per klass med sex löpare i varje heat. Topp tre från varje heat i kvartsfinalen och topp två från varje heat i semifinalen går vidare till semifinal respektive final.

Här förklarar Mats Troeng hur Knockout-sprint fungerar i ett SVT-inslag.

Bildtext: Martin Regborn gjorde ett övertygande kval på världscupens Knockout-sprint i Borås på lördagsmorgonen. Foto: Johan Trygg.