Svensk Orientering logotyp
24.10.2021

Risby och Bergman vann långdistansen på Gotland – tajt inför jaktstarten

Orientering
Lisa Risby vann lördagens långdistans på norra Gotland före Sara Hagström, vilket innebär att Hagström seglar upp i ledning inför söndagens jaktstartsfinal. På herrsidan tog Gustav Bergman hem ytterligare en Swedish League-delseger.
Othemars på norra Gotland är tävlingsplatsen för helgens finalrunda av Swedish League, som inleddes med långdistans på lördagen. På damsidan visade Kåres Lisa Risby fin form och var först vid samtliga radiopasseringar.
 
– Det kändes bra. Det är min första Swedish League-delseger så det känns jättekul. Jag har sprungit ett bra lopp hela vägen och vågat vara offensiv men också stannat upp när det har blivit tufft, säger Lisa Risby som i och med dagens seger går ut som tredje löpare vid söndagens jaktstartsfinal.
 
– Det ska bli kul. Jag känner att jag har mycket i kroppen så det gäller att också hålla ihop det i huvudet så blir det nog bra. Jag ska försöka komma i kapp, fortsätter Risby som går ut 2 minuter och 24 sekunder bakom.
 
Risbys segermarginal vid lördagens långdistans blev 14 sekunder till Göteborgs Sara Hagström.
 
– Målet var att springa bra i dag och det har jag gjort. Så det känns skönt. Sen var det ju lite besvärligt att det bara var 14 sekunder till förstaplatsen. Den där 300-poängen hade varit go att ha inför morgondagen, säger Sara Hagström som i och med dagens andraplats går ut i 36 sekunders ledning vid söndagens final.
 
– Det känns ändå skönt. Jag vill gärna springa själv i det läget, och 36 sekunder är ändå en del tid. Jag hoppas att jag ska kunna hålla undan det. Det blir nog spännande för folk att följa, men nervöst för en själv, fortsätter Hagström som närmast kommer att jagas av Järlas Karolin Ohlsson.
 
– Jag jagar hellre än går ut först, så jag tänker att det blir bra. Det gäller att bara hålla ihop orienteringen. Sen får vi se hur långt det räcker, säger Järlas Ohlsson.
 
Trea vid lördagens långdistans blev Stora Tunas Marie Olaussen, +3.47 efter Lisa Risby.

Bergman imponerar

 
På herrsidan fortsätter Ravinens Gustav Bergman visa klass, som på lördagen vann sin femte Swedish League-deltävling av sex möjliga.
 
– Jag är nöjd men jag la tre minuter mot slutet, så det är jag inte nöjd med. Så ska man inte göra här på Gotland, att tänka att man har koll fast man bara har 90 procent koll. Det räcker inte, säger Bergman vars segermarginal blev 1 minut och 58 sekunder till Kåres Isac von Krusenstierna.
 
Ravinenlöparens imponerande resultat har gett bästa utgångsläge vid söndagens final. Bergman går ut i ledning med hela 3 minuter och 36 sekunder till närmsta löpare; Isac von Krusenstierna.
 
– Det känns tryggt. Sen får vi se. Mycket kan hända på Gotland. Det såg man inte minst i dag när jag la tre minuter på en kontroll. Men förhoppningsvis ska det vara ett ensamlopp hela vägen, säger Bergman.
 
På tredje plats kom Anton Johansson, Orion, +2.57.
 
Resultat Swedish League, långdistans:
 
Damer, 13 490 m: 1) Lisa Risby, Kåre, 1:14:57. 2) Sara Hagström, Göteborg, +0:14. 3) Marie Olaussen, Stora Tuna, +3:47. 4) Helena Karlsson, Lidingö, +3:59. 5) Helena Bergman, Ravinen, +6:37. 6) Ellinor Tjernlund, Tisaren, +6:42.
 
Herrar, 18 290 m: 1) Gustav Bergman, Ravinen, 1:24:35. 2) Isac von Krusenstierna, Kåre, +1:58. 3) Anton Johansson, Orion, +2:57. 4) Simon Hector, Snättringe, +3:38. 5) Jonas Gustafsson, Kåre, +7:59. 6) Jens Rönnols, Järla, +8:10.

Resultat juniorerna

 
I juniorernas Swedish League går Stora Tunas Viktor Svensk (H20) och Renens Hanna Lundberg (D20) ut i ledning vid söndagens jaktstart.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter