Silvastipendiet Care more inspirerar: "Hade inte kunnat tänka mig något finare pris!"
16.12.2019

Silvastipendiet Care more inspirerar: "Hade inte kunnat tänka mig något finare pris!"

Orientering
För ett par veckor sedan hyllades årets Silva Care More-stipendiater. Nu har vi fått en pratstund både med OK Linnés Klara Mandahl och Halmstads OK:s Fredrik Persson.

Nya Silvastipendiet Care More går till en enskild orienterare, en grupp orienterare eller en förening som gjort särskilda insatser på temat "Care more". Den eller de som får stipendiet har gjort något extra för miljö, inkludering eller jämställdhet inom orienteringssporten.

I år utsågs två stipendiater – Ungdomssektionen i Halmstads OK och Klara Mandahl i OK Linné – och motiveringarna löd:

”Med stort engagemang, hjärta och kunskap skapar ungdomsledarna i Halmstads OK en miljö där man vill vara. Ledarna är outstanding! De skapar självförtroende, peppar och skuggar samtliga ungdomar i gruppen. De pekar inte ut någon som bättre eller sämre. De får alla att känna sig inkluderande och det är värt att hyllas!”

”Klara Mandahl, en 21-åring med starkt engagemang för miljö, inkludering och lika villkor har utvecklat OK Linnés sommarorienteringsläger för barn på ett föredömligt sätt. Klara har gått från ord till handling och tillsammans med deltagare och ledare tagit fram en gemensam värdegrund för deltagare och ledare samt en tydlig miljö- och hållbarhetsprofil. Ledorden för lägret är glädje, gemenskap och hållbarhet.”

Vad betyder det att få Care more-stipendiet?

Klara Mandahl:

"Det är en stor ära, för jag tycker att det fokuserar på så bra saker! Miljö, inkludering och jämställdhet är onekligen väldigt viktiga och aktuella frågor, så jag hade inte kunnat tänka mig något finare pris än detta. Eftersom jordens klimat och miljön omkring oss är frågor som ligger mig varmt om hjärtat känns det extra bra att stipendiet uppmärksammar insatser för hållbarhet! Under den andra lägerveckan som kallades SOL Camp Friluftsliv integrerade vi hållbart tänkande på flera sätt, bland annat genom att skapa propagerande klimatkonst och återvinna skräp som deltagarna hittade. Jag hoppas att fler blir inspirerade att integrera ett hållbarhetstänk i sitt ledarskap!"

"Som huvudledare för OK Linnés sommarorienteringsläger hade jag ansvar för lägret som helhet, och en stor del i arbetet var självklart att leda ledarna. Jag ville bidra med stöttning och vägledning för dem så att de skulle kunna växa i sin ledarroll och skapa ett härligt läger för barnen. Nu när jag har fått detta stipendium hoppas jag att både ledarna på SOL 2019 och andra unga ledare blir ännu mer sugna på engagera sig som ledare i framtiden också!"

Fredrik Persson, Halmstad OK:s ungdomssektion:

"Vi ser det som en bekräftelse på att vi möter våra ungdomar utifrån deras förmågor och behov. Stipendiet bekräftar att vårt förhållningssätt och bemötande är gynnande för svensk orientering."

Är det något som du är särskilt stolt/nöjd över som du arbetar med eller har haft fokus på?

Klara:

"Jag har arbetat som barn-och ungdomsledare på olika håll sen jag var 14 år gammal, och för mig har det alltid varit viktigt att känna mig väl förberedd när deltagarna kommer. Som ledare är man en förebild för deltagarna, vilket både medför ett stort ansvar men också en möjlighet att inspirera sina deltagare och hjälpa dem att växa som personer! Då är det viktigt att känna sig trygg i sin roll och i ledargruppen, och därför valde jag att satsa extra mycket på utbildning och team building för ledarna i år. Under ledargruppens träffar innan lägrets start kom bland annat SISU Idrottsutbildarna Uppland till oss på OK Linnés klubbgård och höll några olika utbildningar. Fokus låg till stor del på vikten av en värdegrund, att se alla barn och att ta fram en gemensam plan för hur man som ledargrupp vill arbeta. Vi fick möjlighet att diskutera och lära oss mycket om ledarskap, samtidigt som ledargruppen svetsades samman mer och mer. När lägret väl var igång hade vi möte varje eftermiddag, då vi följde upp hur det gick i alla grupper och delade med oss av erfarenheter. Jag tror att min ledarsatsning bidrog till att ledarna trivdes och blev mer säkra i sin ledarroll. Det är jag väldigt stolt över, eftersom det var mitt mål."

Fredrik:

"Vi har grundinställningen att träningen ska vara rolig och utmanande samt att ungdomarna känner glädje och gemenskap. Att möter våra unga utifrån deras förutsättningar och anpassar orienteringssvårigheten efter deras förmåga och ambition. Vi har gemensam samlingspunkt för alla grupper vilket gör att ungdomarna på ett enkelt sätt kan kliva upp en nivå för att utmanas. Vi har många ledare/äldre medlemmar vid våra träningstillfällen som skuggar våra ungdomar samt följer upp träningen. Det gynnar alla men framförallt de som är i behov av det lilla extra för att växa i sig själv."

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter